Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić kruszonkę do ciasta




Jak zrobić kruszonke do ciasta

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten wpis jest odpowiedzią na prośbę kolejnej czytelniczki, która chciała poznać mój przepis na kruszonkę.

Można wykorzystywać ją do ciast np. drożdżowych, kruchych, tart, muffinek czy do pieczonych deserów.

Chętnie poznam też wasze przepisy/porady dotyczące kruszonki :)

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 porcja (np. 100g) masła

1 porcja (np. 100g) cukru

2 porcje (np. 200g) mąki

 

Wykonanie:

Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru (puder, biały, trzcinowy) i dwie części mąki (pszennej, orkiszowej, jasnej, pełnoziarnistej).

Można dodać też dodatki: cynamon, cukier waniliowy itd.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło.

Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy owoce.

Pieczemy na lekko złoty kolor.

 

 

 

 

 

Jak zrobić kruszonke do ciasta

 

 

 

 

 

 

Do czego wykorzystać kruszonkę:

 

Kruszonka bezglutenowa zapiekana na śliwkach  Kruszonka bezglutenowa zapiekana na śliwkach

 

szarlotka z kruszonką  Szarlotka z kruszonką

 

Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową  Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową

 

Śliwki pod zdrową kruszonką  Śliwki pod zdrową kruszonką

 

Ciasto drożdżowe z winogronami i migdałową kruszonką  Ciasto drożdżowe z winogronami i migdałową kruszonką

 

muffiny z rabarbarem i kruszonką  Muffiny z rabarbarem i kruszonką

 

ciasto beb jajek  Wegańskie muffinki jabłkowe z kruszonką – bez jaj – najzdrowsze

 

  Wiśnie pod kruszonką z imbirową nutą

 

Muffinki bez jajek  Muffinki bez jajek

 

Ciasto drożdżowe nocne  Ciasto drożdżowe nocne

 

Drożdżówki piernikowe  Drożdżówki piernikowe

 

Marcepanowe crumble z jabłkiem, gruszką i dynią  Marcepanowe crumble z jabłkiem, gruszką i dynią

 

deser czekoladowy   Elegancki deser czekoladowy z gorącymi malinami

 

 

 

 

 

 

 

To może Ci się przydać:

 

skórka  Kandyzowana skórka pomarańczowa

masa makowa  Domowa masa makowa

biały lukier  Biały lukier

polewa czekoladowa  Polewa czekoladowa

 

syrop imbirowy  Syrop imbirowy – przepis

 

przyprawa do piernika  Przyprawa do pierników

 

Domowy ekstrakt waniliowy – przepis   Domowy ekstrakt waniliowy – przepis

 

Jak suszyć owoce i warzywa bez wysiłku  Suszone owoce / warzywa

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 14 września 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: Ania, *.icpnet.pl
2013/09/14 09:01:51
A jeśli na przykład by się chciało zrobić kruszonkę orzechową albo kokosową (ze zmielonych orzechów/kokosowych wiórków), to czy ilość mąki ulega zmianie?
-
2013/09/14 09:09:49
Ania jeśli jest to mała ilość kokosa czy orzechów (np. 1-2 łyżki) możemy potraktować ją jako dodatek i nie zmieniać proporcji, jeśli jednak chcemy by kruszonka była z dużej ilości tych składników (np. 100g), zmniejszamy ilość mąki (lub troszkę zwiększamy ilość masła) w taki spposób by jednak wszystko się ze sobą skleiło (co daje masło).
-
2013/09/14 15:07:49
Dosłownie nienawidzę tego robić :) Nie cierpię wkładać rąk w masło ;)
-
2013/09/14 16:30:44
Nie trzymam sie ściśle proporcji, biorę "na oko" i rozpuszczam masło, wlewam ciepłe. Też jest smaczna. Następnym razem spróbuję zrobić według Twojego przepisu.
-
2013/09/14 19:33:31
Dorotko, przepiękny i przepyszny blog, który spotkałam w sieci wczoraj. Dziś zrobiłam pieczone warzywa i smak gorącego selera mnie po prostu zwalił z nóg...:) PO_EZ_JA:)
Zrobiłam też z nich pastę do chleba wg Twojego przepisu - znakomita:) Jutro zamierzam zrobić surówkę z kalafiora. Pozdrawiam serdecznie, masz nową fankę:))))
-
2013/09/14 19:59:41
Sniadanie do łóżka - jeśli nie lubisz się babrać w maśle łapami :) wsyp wszystkie składniki do makasera i miksuj pulsacyjnie aż zrobia się okruszki ciasta, nie za długo bo powstanie breja :)

Ulachmiel - dziękuję za komentarz :)

Everywoman - strasznie mi miło powitać Cie w moich skromnych progach :) pozdrawiam serdecznie i miłego smakowania :)
-
2013/09/14 21:36:16
polecam kruszonkę z otrębami owsianymi:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. otrębów pszennych

Wersja mniej słodka, a tym samym zdrowsza :) fantastycznie przemyca otręby do diety każdego dziecka i osób mających na nie "długie zęby" :)
-
2013/09/14 23:42:44
Monikae - dziękuję za komenatrz :)
-
7q7
2013/09/14 23:51:14
10 lat bładziłam z tą kruszonką.... i w końcu znalazłam przepis.....maragarynę trzeba rozpuścić.... wychodzi wtedy idealnie..i dodaję jeszcze trochę wiorek kokosowych... pycha.....smacznego..
-
7q7
2013/09/14 23:53:33
i pozdrawiam:D
-
2013/09/15 00:06:30
7q7 -dziękuję za komentarz - również pozdrawiam :)
-
2013/09/15 21:53:57
Bardzo prosta w wykonaniu kruszonka. I widać sprawdza się, bo Twoje ciasto z ta kruszonką wygląda obłędnie. Uwielbiam kruszonkę na cieście.
-
2013/09/15 22:05:16
oj sprawdza się, aż żałowałam, ze nie zrobiłam do tego ciacha podwójnej porcji ;)
-
2013/09/16 10:04:25
hmmm musze wyprobowac... zawsze cos bylo nie tak i to sie nie upiekla to nie byla wystarczajaco krucha... moze Twoj przepis bedzie strzalem w 10tke :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2013/09/16 19:10:06
Ja taką kruszonkę uwielbiam do drożdżowego, tylko ilość składników biorę 'na oko', jak wyjdzie za mało kruszonki - zawsze można dorobić :) i wyrabiam tak, żeby wyszły ładne grudki :) pozdrawiam
-
2013/09/16 19:14:00
Ania tez kiedyś wiele rzeczy na oko robiłam, ale musiałam trochę to pomierzyć wobec pytań czytelników :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2013/09/16 20:17:08
Dorotko, wiadomo - jakoś to trzeba opisać, 'na oko', 'troszkę' niewiele mówi. Ja sama zaczęłam gotować i piec tak na dobre ze trzy/cztery lata temu i cały czas się uczę. Robię to z przyjemnością, ale uwierz mi, że kruszonka to chyba jedyna rzecz, jaką robię 'na oko', bo przeważnie trzymam się przepisu i uwielbiam proporcje typu 'łyżka tego', 'szklanka tego' :)
-
2013/09/16 20:53:26
Ania ja uwielbiam gotować na oko, albo łączyć nowe smaki, z tym ze staram się po ugotowaniu usystematyzować przepis dla was i zapisac :)
-
2013/10/07 08:45:52
Pięknie wygląda to ciacho, z chęcią zjadł bym je przez monitor.
-
2013/10/07 09:17:39
dziekuje :)
-
2013/10/26 17:40:03
Dorotko kruszonkę uwielbiam. mam na nią troszkę inny sposób, ale twoja jest bardzo fajna .... widać, że chrupiąca:)
-
Gość: Nati, *.telecentro-reversos.com.ar
2014/02/04 17:43:19
A w jakiej temperaturze pieczemy?
-
2014/02/04 17:54:54
180 stopni C
-
Gość: kasia87, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/21 18:47:57
Pani doroto ma pani moze jakis fajny pomysl na obiadek dla mamy karmiacej ktorej niemowle ma skaze bialkowa I jest niezwykle wrazliwe na wszystko co jem:((( I cierpimy na kolki :( pozdrawiam xx
-
2014/02/21 18:49:15
Pani KAsiu zapraszam do zakładki DIETA MATEK KARMIĄCYCH po prawej stronie na blogu
-
Gość: memyselfandi, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/05/29 08:16:29
A Kiedy posypać ciasto kruszonką? przy wkładaniu do piekarnika czy jak ciasto się trochę podpiecze?
-
2014/05/29 08:51:30
przy wkładaniu ciasta do piekarnika ja posypuję
-
Gość: Ala, *.dyn.iinet.net.au
2014/07/06 09:21:49
... wspanialy przepis... ciesze sie, ze odwiedzilam Twoj Blog .... wielkie dzieki
-
2014/07/06 09:26:24
bardzo mi miło :)
dziekuje za komentarz !
-
Gość: Doris, *.w193-248.abo.wanadoo.fr
2015/10/17 19:22:32
Tyle razy piekłam ciasto drożdżowe, a nie pasowała mi kruszonka, Dziękuję, bo dzięki Tobie znalazłam idealną! Pysznie :) Pozdrawiam
-
Gość: Kinga, *.play-internet.pl
2015/11/26 11:18:24
Kruszonka wyszła ZNAKOMICIE!
-
Gość: Kinga, *.play-internet.pl
2015/11/26 11:18:49
Kruszonka wyszła ZNAKOMICIE!
-
Gość: Kinga, *.play-internet.pl
2015/11/26 11:19:13
Kruszonka wyszła ZNAKOMICIE!
-
Gość: Kasia F, *.dynamic.kabel-deutschland.de
2016/09/08 11:52:35
Dzien dobry!
Jako ze wlasnie zgapilam proporcje do zrobienia kruszonki dziele sie w zamian trikiem, zeby dodac tez duza lyzke oleju kokosowego (w zamian odjac te lyzke masla naturalnie) - smak kokosa bedzie niewyczuwalny ale kruszonka zyska taki no... przyjemny, zaskakujacy aromat, posmak... sama nie wiem. Ale dobre to! Polecam konkretnie na ciasto ze sliwkami, na innych owocach nie testowalam :)








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...