Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę




Fasolka szparagowa konserwowa

 

 

 

 

 

Fasolkę szparagową w słoikach robię tylko wtedy, kiedy jest wysyp u mamy w ogródku i nie zdążymy jej zjadać na bieżąco, jakoś specjalnie nie kupuję jej by marynować bo zimą odpowiadają mi te z mrożonek.

Jest trochę zachodu z trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale efekt jest pyszny i zimą wystarczy odcedzić ją na durszlaku i podgrzać.

Fasolkę robię wg przepisu z książki M. Dąbrowskiej „To musi się udać – przetwory z owoców i warzyw”.

 

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

łyżeczka octu

4 szkl wody

 

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce i gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty (czas liczony od ponownego wrzenia wody z fasolką), odcedzamy.

Fasolkę układamy w słoikach.

Z wody, soli, cukru i octu zagotowujemy zalewę (możemy doprawić większą ilością przypraw wg własnego smaku), zalewamy słoiki, zakręcamy.

Pasteryzujemy 90min. Następnego dnia pasteryzujemy 30 min, a trzeciego dnia 15 min.

 

 

 

Fasolka szparagowa konserwowa

 

sobota, 28 września 2013, dorota20w
Komentarze
2013/09/28 19:35:14
Nie robiłam tak nigdy fasolki, nawet nie widziałam by ktoś robił. Zainspirowałaś mnie :)
Przy okazji zapraszam na konkurs do mnie na blogu kulinarnym basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
-
2013/09/28 23:43:40
Bardzo słoneczna ta fasolka. Fajny pomysł:)
-
2013/10/26 22:12:31
Moja mama z babcia robiły kiedyś taką fasolkę do słoików ... ale jakos nie do końca nam smakowała i później już tylko mroziliśmy.
-
2013/10/27 18:46:16
ja nigdy nie mam miejsca w zamrażarce swojej
-
2015/06/19 12:50:17
Jeśli uda się moja fasolka w tym roku w ogródku to na pewno wypróbuję.
Szukam natomiast pomysłu jak zakonserwować w słoikach fasolę Jaś, inne suche fasole czy ciecierzycę. Żeby wyszło coś a la puszkowa ze sklepu... Czy mogłabym użyć tego przepisu, gotując fasolę "al dente" i potem pasteryzując w tej zalewie??
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/07/05 09:21:28
Czas pasteryzacji mnie przeraża...
-
Gość: halszka, *.tks.pl
2016/07/05 19:37:51
Czy 90 minut pasteryzacji nie jest pomyłką?
-
Gość: NINA, *.tvteletronik.pl
2016/07/19 19:27:32
PRZEPIĘKNE TE PANI ZDJĘCIA ,OD SAMEGO PATRZENIA LECI ŚLINKA...
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/19 15:40:57
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Fasolka szparagowa w słoikach na zimę został dodany do zeszytu:

różne przez bartek.bg










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...