Blog > Komentarze do wpisu

Ajwar (Ajvar)




ajwar

 

 

Specjalnie na życzenie Dagmary, podaję przepis wedle którego ja przygotowuję tą przepyszną bałkańską pastę z papryki, bakłażanów, pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku i oczywiście chili.

 

Składniki:

2 kg papryki czerwonej

1 kg bakłażana

1 kg pomidorów

pół kg cebuli

4 ząbki czosnku

papryczka chili (ilość wg upodobań smakowych)

100 ml oliwy

2-3 łyżki octu winnego (ilość wg upodobań smakowych)

łyżka cukru (ilość wg upodobań smakowych)

łyżka soli (ilość wg upodobań smakowych)

 

Wykonanie:

Zaczynam od upieczenia warzyw.

Paprykę piekę wg tego przepisu.

Bakłażany przecinam na pół, układam na blaszce, nakłuwam widelcem i piekę aż będą miękkie.

Pomidory układam na blaszce i również piekę z bakłażanami i papryką.

Upieczone warzywa obieram ze skórki i siekam nożem.

W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i szklę na niej posiekaną cebulę. Dodaję upieczone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili (bez pestek).
Gotuję aż sos odparuje i stanie się gęsty. Przyprawiam solą, cukrem i octem. Miksuję na ulubioną konsystencję (albo na gładką pastę, albo zostawiając większe kawałki warzyw).

Przekładam do słoików, zamykam i pasteryzuję 20 min.

 

ajwar

 

piątek, 13 września 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: magda, *.dynamic.chello.pl
2013/09/13 18:32:56
z czym i jak to sie pozniej je?
-
2013/09/13 18:59:11
Magda jak np. ketchup lub sos pomidorowy - do pieczywa, kanapek, do makaronów, do mięs np. kotlecików, można do zup dodawać, smarować ryby - możliwości wiele :)
-
Gość: agan, *.dynamic.chello.pl
2013/09/13 19:18:47
ile mniej wiecej słoiczków wychodzi z tego przepisu? słoiczków takich po dżemach np.
-
2013/09/13 20:07:12
ok 3 słoiki
-
2013/09/13 21:00:22
bardzo lubię, muszę i ja zrobić :)
-
2013/09/13 21:05:54
trzeba choć małą porcję zrobić, zimą będzie wspaniale smakować :)
-
2013/09/14 15:09:50
Jeden z moich ulubionych sosów, ale nigdy nie próbowałam robić go samodzielnie - muszę spróbować.
-
2013/09/14 20:07:03
polecam :)
-
2013/09/16 10:05:15
wyglada mi na naturalny ketchup bez chemii fantastyka :)
-
Gość: wojtek, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/24 11:55:23
witam, postanowiłem zrobić tą pastę, mam pytanie oliwa to oliwa z oliwek?
pomidory też pieczemy?
małe ostre papryczki też pieczemy i obieramy ze skóry, czy surowe siekamy?

Pozdrawiam
-
2013/09/24 12:24:12
Wojtku
oliwa to oliwa z oliwek ale zwykła, nie z pierwszego tłoczenia 9mozna uzyc tez oleju)
pomidory pieczemy, paprycki chili nie - siekamy surowe po oczyszczeniu
-
Gość: , *.warszawa.vectranet.pl
2013/10/03 18:41:25
mam stary serbski przepis , który zanotowałam jaiieś 40 lat temu, kiedy to studiowałam w Sarajewie.
A oto on:
ok. 4 kg czerwonej mięsistej papryki upiec w piekarniku na dobrej oliwie ok. 4-5 łyżek. Ostudzić. Zdjąć skórkę, odrzucić nasienniki i zemleć w maszynce. Myślę, że w obecnych czasach zamiast maszynki można użyć mikser. Tak samo postąpić z 2 kg mięsistych pomidorów.
Obie "pasty" wymieszać i gotować w odkrytym naczyniu na małym ogniu ok. 90 minut. Dodać sól do smaku i jeszcze trochę oliwy. Pasteryzować w małych słoiczkach ok. 15 minut. Smak tego serbskiego ajvaru pamiętam do dzisiaj.
Krystyna
-
2013/10/03 22:29:22
Krystyna dziękuję za przepis - wypróbuję w przyszłym roku
-
2013/10/24 09:16:20
Mój Mąż bardzo lubi ajvar, ale jeszcze go nie robiłam .... pozdrawiam
-
Gość: maja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/17 12:28:56
Ten ajwar jest po prostu rewelacyjny - właśnie przygotowałam porcję sosu na zimę i już nie mogę się doczekać konsumpcji. Ja dodałam bakłażany ze skórką, według mnie sos zyskał na smaku, a kolor nie zmienił się, jest intensywnie czerwony. Paprykę chili upiekłam razem z pozostałymi warzywami, potem wyjęłam z niej pestki i obrałam ze skórki. Teraz moją kuchnię wypełnia aromat pieczonej papryki. Cudownie pachnie










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...