Blog > Komentarze do wpisu

Sos pomidorowy z patisonem na zimę

 

 

Moja kolejna propozycja sosu pomidorowego z dodatkami na zimę.

Możemy wykorzystać go potem do makaronów, kasz, ryżu, do mięs i do tofu.

Jest naprawdę pyszny a zimą taki słoiczek pachnie latem i dojrzałymi pomidorami – mniam!

 

Zajrzyjcie też do przepisów na:

Domowy przecier pomidorowy – przepis + film

Sos pomidorowy z cukinią na zimę

Pomidory-papryka-cebula na zimę

Domowy ketchup dla dzieci

Domowy ketchup z mirabelek i dyni

 

 

 

Składniki:

pół kg cebuli

1 kg patisonów

2 kg pomidorów

papryczka chili

sól

cukier

ocet winny

oliwa

 

 

Wykonanie:

Pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki, kroję w kostkę lub ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach (czasami obrane pomidory przepuszczam przez sokowirówkę, sok pomidorowy pasteryzuję w słoikach a pozostałą pulpę pomidorową wykorzystuję właśnie do takiego sosu, który dzięki temu powstaje szybciej bo od razu jest gęsty i mniej czasu gotuje się odparowując, a ja dodatkowo zyskuję sok).

Patisony myję i jeśli są młode bez obierania ze skórki (jeśli skóra twarda - obieram) kroje w drobną kostkę lub ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Cebulę siekam i szklę na oliwie w dużym garnku z grubym dnem.

Pomidory i patisony przekładam do cebuli. Dodaję posiekane chili (można pominąć w łagodnej wersji smakowej), cukier, sól, ocet do smaku (po ok łyżeczce)  i gotuję tak długo aż sos przez odparowanie stanie się dość gęsty.

Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam solą, cukrem lub octem jabłkowym.

Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję 20 minut.

 

 

Sos pomidorowy z patisonem na zimę

czwartek, 22 sierpnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/08/22 10:00:49
Wygląda cudownie, już widzę dla niego zastosowanie, leczo, sos do makaronów, zapiekanek ;) Zapraszam Cię do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
-
2013/08/22 11:52:31
dziękuję za zaproszenie :)
-
Gość: ella, *.zone11.bethere.co.uk
2013/08/22 14:20:22
Dorotko czy mozesz mi powiedziec jak dokladnie pasteryzujesz. Sloiki wkladsz do goracej wody, sa cale zanuzone w wodzie? Czy potem ukladasz je na sciereczce zakretkami do dolu? Ja raz pasteryzowalam zupe grochowa do camping. Sloiki staly ze 3-4 dni, a jak je odkrecilam to cala zupe musialam wylac bo sie zepsula. Cos zle zrobilam. Pozdrawiam
-
2013/08/22 14:29:53
Ella - akurat strączkowe w tym groszki trzeba podwójnie pasteryowac co 24 godziny. Wiesz może napiszę cały post o pasteryzacji, tyle ile wiem. Opublikuję go na dniach
-
Gość: ella, *.zone11.bethere.co.uk
2013/08/22 16:13:18
super, dziekuje bardzo
-
2013/09/28 20:58:34
Jz sobie wyobrażam jak musi smakowac taki sos z makaronem:) mniami:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...