Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno brzoskwiniowy

 

 

Pytałam się was ostatnio na mojej stronie FB, który sernik byście zjedli, czy pieczony czy na zimno bo nie mogłam się zdecydować, który na niedzielę zrobić.

W rezultacie zrobiłam oba :)

Zaczynam od tego na zimno, pachnącego brzoskwiniami i gorzką czekolada, naprawdę pysznego !

Miłej niedzieli!

 

Składniki:

spód:

2 szkl płatków kukurydzianych – ja użyłam pełnoziarnistych

100g czekolady gorzkiej

łyżka masła

masa:

50 dag sera (np. takiego z wiaderka)

30g żelatyny

50 dag brzoskwiń

6 łyżek cukru

wierzch:

2 brzoskwinie

galaretka pomarańczowa

 

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyłam folią spożywczą.

Czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej, wymieszałam z płatkami, wyłożyłam nimi, dobrze je dociskając spód tortownicy, schłodziłam w lodówce.

Żelatynę rozpuściłam w 50ml wrzątku.

Galaretkę rozpuściłam w 400ml wrzątku zamiast w 500.

Do misy blendującej robota kuchennego wrzuciłam ser biały, brzoskwinie pozbawione pestek i cukier, dodałam żelatynę. Zmiksowałam wszystko na gładką masę.

Masę wylałam na czekoladowy spód. Schłodziłam w lodówce.

Dwie odłożone brzoskwinie przepołowiłam, wyjęłam im pestki i pokroiłam w cienkie plasterki.

Na masie serowej ułożyłam plasterki brzoskwiń dookoła, tak by nachodziły na siebie tworząc dekorację w kształcie róży, zalałam je niewielka ilością galaretki i wstawiłam do lodówki. Po chwili, kiedy brzoskwinie zastygły w galaretce wlałam jej pozostałą cześć.

Chłodziłam ok 3 godziny w lodówce przed podaniem.

 

Sernik na zimno brzoskwiniowy

 

 

 

 

 

Sernik na zimno brzoskwiniowy

 

niedziela, 18 sierpnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/08/18 05:44:25
sernik wygląda przepysznie, poza tym ja uwielbiam brzoskwinie :)
-
2013/08/18 07:54:23
Wygląda przepysznie!
-
2013/08/18 11:10:19
dziękuję :)
-
2013/08/18 11:42:37
Przepysznie!
-
2013/08/18 12:14:26
dziękuję :)
-
2013/08/18 22:37:54
Ten spód jest baaardzo intrygujący :) Muszę spróbować! Moim dotychczasowym hitem do serników na zimno był spód z nutelli i sucharków, ale coś czuję, że IDZIE NOWE :)
-
2013/09/28 11:43:04
Bardzo podoba mi się ten spód:) musi by cudownie chrupiący:)
-
Gość: zapyzialek, *.dynamic.chello.pl
2014/09/14 15:38:09
Bardzo przepraszam mam pytanie-czy można użyć do tego ciasta brzoskwiń z puszki?-i czy potrzebne są wtedy jakieś zmiany? Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
2014/09/14 22:40:17
zapyzialek - można uzyc brzoskwiń z puszki - proszę wtedy zmniejszyć trochę ilość cukru w masie serowej bo może okazac się za slodkie










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...