Blog > Komentarze do wpisu

Kompot ze śliwek i porzeczek

 

 

Podrzucam wam jeszcze pomysł na kompot z pierwszych śliwek i ostatnich już porzeczek.

Kompot ze śliwek, który robiłam w tamtym roku był dla mnie wiosną jedną z największych zachcianek ciążowych, oprócz ogórków kiszonych :)

Popatrzcie jak ładnie komponują się żółte śliwki z białymi porzeczkami a fioletowe z czerwonymi :)

 

Składniki:

śliwki żółte i fioletowe

porzeczki białe i czerwone

cukier

 

Wykonanie:

Owoce (trzeba pamiętać, że nie mogą być uszkodzone bo wtedy kompot popsuje się) myjemy dokładnie.

Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek, porzeczki obrywamy z gałązek.

Owoce wrzucamy do słoików i zasypujemy cukrem – na litrowy słoik wsypuję ok 1 dużą, czubatą łyżkę cukru. Zalewam przegotowaną woda i zakręcam słoiki.

Pasteryzuję ok 15-20 min.

 

Kompot ze śliwek i porzeczek

 

czwartek, 22 sierpnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/08/22 15:19:47
Nie praktykowałem takiego połączenia ale myślę, że warto :)
-
2013/08/22 21:32:36
Smakowity kompocik. :)
-
2013/09/28 21:09:06
Długo cieszyłas się porzeczkami ... pozazdrościć:) .... bo je uwielbiam:). Domowe kompoty również:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...