Blog > Komentarze do wpisu
Chłodnik paprykowy
Pogoda sprzyja, sezon paprykowy również, zapraszam do przygotowania smacznej zupy na zimno.
Składniki: 1 kg papryki 2 cebule ząbek czosnku 1 szkl wywaru warzywnego lub drobiowego oliwa sól pieprz czarny świeżo mielony 500ml jogurtu greckiego lub serka mascarpone
Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli razem ze startym ząbkiem czosnku i dusimy chwilę. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 min. Studzimy. Do papryki dodajemy jogurt i miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzone.
Chłodnik paprykowy przygotowałam w robocie kuchennym MUM86A1
sobota, 24 sierpnia 2013, dorota20w
|
|