Blog > Komentarze do wpisu

Suszone płatki chabrów

 

 

Uwielbiam chabry i w wazonie i w kuchni.

Kilka lat temu kupiłam nawet nasionka i wysadziłam je w skrzynkach balkonowych – od tego czasu  co roku wysiewają się same i cieszą moje oko :)

Często wykorzystuję je do dekoracji dań, bo płatki chabrów są jadalne.

Pokazywałam Wam na blogu Kruche ciasteczka z płatkami chabrów.

W piątek byłam na warsztatach kulinarnych i obejrzałam sobie walizeczkę z przyprawami kucharza, który je prowadził – pisałam wam o tym na mojej stronie facebook. Miał m.in. suszone płatki chabrów, dodał je potem do mięsa, które usmażył.

Ja też oczywiście postanowiłam je sobie ususzyć, bo do tej pory używałam tylko świeżych, ale poczułam się zainspirowana :)

Teraz chabry kwitną na polach zbóż – jeśli macie dostęp – suszcie!

 

Składniki:

kwiaty chabrów

 

Wykonanie:

Z kwiatów chabrów obrywamy płatki, rozkładamy je na talerzu czy kartce papieru i zostawiamy w zaciemnionym miejscu. Następnego dnia są suche.

Susz przesypujemy do zakręcanego słoiczka, trzymamy w szafce bez dostępu światła by nie wyblakły.

Używamy do ozdabiania ciast, sałatek, mięs czy co nam jeszcze do głowy przyjdzie.

 

Suszone płatki chabrów

 

 

 

 

 

Suszone płatki chabrów

 

czwartek, 11 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/07/11 22:08:02
To moje kochane modraki.
doskonałe do herbatki
:)
-
2013/07/12 14:01:03
Świetny pomysł! Wpisuję do notatnika! :)
-
2013/07/12 14:11:18
dziękuję :)
-
2013/07/15 16:52:46
Uwielbiam chabry ...nawet nie wiedziałąm, że są jadalne:)
-
2013/07/17 20:42:17
Jolu ja też je uwielbiam :)
-
Gość: krln, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/22 10:21:55
świetne!
mam jednak małą wątpliwość - czy płatki nie zczernieją po wysuszeniu?
-
2013/08/22 10:26:38
moje nie zczerniały (na drugim zdjęciu w słoiczku sa już ususzone). Trzeba tylko potem chronić je przed swiatłem by nie wyblakły
-
Gość: galatia, *.play-internet.pl
2014/06/11 14:27:17
w moim domu w Krakowie zawsze mówilo sie na nie " bławatki";)
-
Gość: e., *.adsl.inetia.pl
2014/07/07 13:38:25
Czy można je po prostu zamrozić?
-
2014/07/23 14:23:53
Zgadza się, w Galicji zawsze się mówi bławatki :-) Najpiękniejsze w zbożu (rzadki już widok) z makami do pary. Nie wiedziałam, że można je suszyć i nie sczernieją. Pozdrawiam - Marzena
-
2014/07/23 14:40:25
mamamarzynia - sciemniec nie sciemnieja, ale lubią blaknąć/wybarwiać się na biało - trzeba przechowywać w ciemnejs zafce










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...