Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ze szpinakiem

 

 

Na poniedziałek pyszna klasyka.

Kto lubi ręka w górę :)

 

 

Zapraszam też na inne pierogi:

Pierogi ruskie
Pierogi z czereśniami
Żytnie pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z mięsem
Pierogi z serem i tymiankiem
Pierogi z rybą po grecku
Zapiekane pierogi z mięsem na zielonym posłaniu
Pierogi z farszem z ziemniaków na ostro
Pierogi z jagodami i serem
Pierogi z jagodami
Pierogi z dynią i soczewicą

 

 

 

 

 

Składniki:

ciasto na pierogi – przepis tutaj

farsz:

0,5 kg szpinaku

200g twarogu

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Jeśli używamy szpinaku świeżego płuczemy go i blanszujemy (wrzucając na kilka sekund do wrzątku, wyjmując i odciskając na sicie) a następnie siekamy.

Szpinak mrożony rozmrażamy na sicie (tak by nadmiar soku odpłynął – taki sok możemy dodać do gotowania zupy jarzynowej).

Posiekany szpinak mieszamy z twarogiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka. Na każde kółeczko kładziemy po łyżeczce farszu i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od momentu kiedy wypłyną.

 

Pierogi ze szpinakiem

 

poniedziałek, 15 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/07/15 11:56:56
W zamrażalce czekają dwie paczuszki szpinaku.. może zrobię takie pierożki?
Obawiam się tylko, że będą nieco mdłe jeśli do szpinaku nie dodam soku z cytryny lub śmietany.. Jak uważasz? :)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/07/15 12:22:39
ooo boziu ! musze je zrobić ;)))
-
2013/07/15 12:44:04
chochlikikuchenne - twaróg, czosnek, sól, pieprz sprawia że farsz nie jest mdły - dopraw sobie ostrzej jeśli lubisz - próbuj farszu przed faszerowaniem ciasta, ale oczywiście jeśli lubisz to i cytryna możesz doprawić :)
-
2013/07/15 13:19:37
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, ale sama ich jeszcze nigdy nie robiłam ;)
-
2013/07/15 14:00:06
Przystankowa - nic trudnego, tylko troszkę cierpliwości trzeba mieć :)
-
2013/07/15 17:31:54
UWIELBIAM!!!:). Wprawdzie ja robię z ricottą, ale twaróg też świetnie pasuje:) . Buziaki
-
2013/07/16 07:30:27
Uwielbiam pierogi chyba w każdej postaci, najbardziej ruskie, ale ze szpinakiem też chętnie bym zjadła ;), śliczne zdjęcie, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/07/16 11:01:31
Dziekuje :)
-
2013/07/17 11:07:25
Pięknie wyglądają :) wow.
-
2013/07/17 11:15:27
dziękuję :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...