Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z malinami

 

 

Pierogi z owocami, podobnie jak owocowe zupy (np. truskawkowa czy jagodowa) to dania, które są dla mnie kwintesencją lata.

Uwielbiam pierogi z jagodami, albo z jagodami i z serem białym, pierogi z czereśniami, wiśniami czy właśnie malinami.

 

Składniki:

pół kg mąki

szczypta soli

1 łyżka oleju

mocno ciepła woda

maliny

cukier (biały lub trzcinowy lub stewia)

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody.

Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dolewając wody.

Ciasto musi być dość gęste, zwarte i elastyczne i nie lepić się za bardzo.

Gotowe ciasto wałkujemy cienko i szklanką wycinamy kółeczka.

Na każde kółko z ciasta nakładamy łyżeczkę malin i pół łyżeczki cukru (lub szczyptę stewi), sklejamy końce i zawijamy.

Gotujemy we wrzątku (z odrobiną soli i oleju) ok 3-5 min od wypłynięcia (im cieniej rozwałkowaliśmy ciasto tym krócej).

 

Pierogi z malinami

wtorek, 30 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: ella, *.zone3.bethere.co.uk
2013/07/30 13:59:04
pycha, tylko, ze mnie nigdy niewychodzi ciasto na pierogi, zawsze zakiś gniot mam i nawet nie da sie potem tego ugotowac, dotuje, gotuję, a ciasto zelówka.... Moja córka oglądając Twoje zdjęcie z tymi pierogami, zażyczyła sobie takie - i co ja teraz zrobię. A tak wogóle to mozna dać mrozone maliny zamiast świezych? Mam zapas w zamrazalniku.
-
2013/07/30 14:38:25
Ella może to kwestia doświadczenia jeśli o ciasto pierogowe chodzi, bo mi nigdy nie wychodzi z kolei tak dobre jak mojej mamie :)
Mrozone maliny swietnie się nadadzą tylko bez rozmrazania, można tez je oprószyć maką ziemniaczana, która trochę zwiąże sok podczas gotowania.
-
Gość: ella, *.zone3.bethere.co.uk
2013/07/30 15:29:15
Dorotko, zrobiłam, te pierogi!!! Mama dała mi przepis na ciasto z jednej szklanki mąki, dałam mrozone maliny, a z reszty zrobiłam sos malinowy do polania - mrozone maliny zasypałam cukrem i podgrzałam w rondelku. Dzieci się zajadały, a mnie duma rozpierała widząc jak jedzą pierogi mojej własnej roboty. Czekam na nastepne przepisy i pozdrawiam z deszczowej Anglii
-
Gość: ella, *.zone3.bethere.co.uk
2013/07/30 15:34:23
Na jutro dzieci zazyczyły sobie pierogi z jagodami, z jednej szklanki mąki wyszło mi 11 pierogów, idealnie na obiad dla dzieci. Pierogi z malinami zrobiłam w tempie ekspresowym i az z checią jutro zrobię z jagodami. Pozdrawiam
-
2013/07/30 16:01:04
super! smacznego :)
-
2013/07/30 22:29:36
Nigdy nie jadłam z malinami, pycha :>
-
2013/07/30 22:36:12
Kamciss to koniecznie polecam spróbować ;)
-
2013/08/08 13:09:08
Dorotko jadłam pieroigi z truskawkami i jagodami ...ale z malinami jeszcze nie:) muszą bc pyszne:)
-
Gość: Agnieszka, *.warszawa.mm.pl
2014/07/29 18:24:24
Aż ślinka cieknie na sam widok tego fantastycznego talerza z pierogami :) Ja zamiast cukru trzcinowego używam cukru brzozowego- ksylitolu i gorąco polecam!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...