Blog > Komentarze do wpisu

Jak przetworzyć dla dzieci truskawki na zimę (bez cukru)

 

 

Napisała do mnie ostatnio Ewa, mama małego Antosia, że chciałaby dla niego zachować trochę truskawek do podjadania na zimowy czas. Chciałaby jednak zrobić to bez dodatku cukru.

Truskawki ze swej natury są produktem bardzo szybko i łatwo psującym się, dlatego jedynym sposobem, w który ja przetwarzam je bez cukru jest mrożenie.

Pomyślałam, że warto opisać i poruszyć temat, tu na blogu, może któraś mama również skorzysta z tego pomysłu, a może któraś podzieli się z kolei swoimi sposobami na przetwory dla dzieci bez cukru.

Z truskawkami to by się nie udało, ale w tamtym roku robiłam i znakomicie przechowały się pasteryzowane jagody bez dodatku cukru.

 

Składniki:

truskawki – wybierajmy te dojrzałe, bez uszkodzeń, bez plam, absolutnie bez pleśni i najlepiej jeśli mamy taką możliwość ze sprawdzonego źródła

 

Wykonanie:

Truskawki myjemy, dajemy im obcieknąć na sicie, pozbawiamy szypułek, miksujemy na mus.

Mus truskawkowy wlewamy do małych plastikowych pojemniczków lub do pojemników do kostek lodu i mrozimy.

Kiedy zamarzną możemy przełożyć je do zamykanych woreczków strunowych.

Mała forma musu sprawi, że będziemy mogli wyjąć tylko tyle musu ile potrzebujemy do jednego dania (pamiętajmy, że raz rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać!).

 

Taki mus możemy dodać do kaszek, budyni, deserów, makaronów, zjeść tak po prostu lub zrobić najprostsze na świecie i zdrowe lody truskawkowe jednoskładnikowe.

 

 

Jak przetworzyć truskawki dla dzieci na zimę (bez cukru)

 

środa, 17 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/07/17 16:25:42
Ja bym jeszcze dodała suszenie ;) co roku robię małą ilość suszonych owoców ( w tym sezonie dołączyły do nich truskawki). potem takie zdrowe "chipsy" można podjadać same, dodawać do zup mlecznych czy też sałatek.
-
2013/07/17 16:54:29
Fajnie, że opisałaś mrożenie truskawek. Sama się nad tym dziś zastanawiałam :) Same mrożone truskawki nigdy mi nie smakują, a jeszcze jak się je rozmrozi, to tracą swój wygląd i są takie oklapnięte, aż nie chce się jeść :) Dlatego w tym roku wypróbuję Twój sposób, bo wydaje się być lepszy! :) Pozdrawiam!
-
2013/07/17 17:05:26
dziękuję za komentarze dziewczyny :)
suszenie też zdecydowanie fajny pomysł !
-
2013/07/17 21:04:52
Czy taki mus można zrobić również z malin i innych owoców na zimę?
pozdrawiam
Magda
-
2013/07/17 21:49:56
Magda - tak oczywiście!
robiąc mus z malin dla najmłodszych dzieci można dodatkowo przetrzeć go przez sito by pozbyć się pestek.
Maliny, jezyny, borówki, jagody dobrze się też mrożą w całości (umyć osuszyć, jedną warstwa w torebkach strunowych ułożyc i zamrozić).
Jagody, jabłka sprawdziłam, że wytrzymują spokojnie zapasteryzowane bez cukru. W tym roku spróbuję też może tak z czarną porzeczką.
Oprócz musów swietnie mrożą się też soki wycisniete przez sokowirówkę w torebkach do mrożenia kostek lodu
-
Gość: agatka75, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/18 07:24:29
Polecam jeszcze pasteryzowanie owoców. Umyte, osuszone i przebrane owoce przekładam do wyparzonych słoiczków, i pasteryzuje ok 15 minut.
-
2013/07/18 09:09:39
Agatja75 - jakie owoce pasteryzujesz?
-
2013/07/29 14:04:00
Jeśli o truskawki chodzi to akurat mrożone (czy to w całości czy w formie musu )m mi nie smakują ...ale inne owoce juz jak najbardziej:)
-
2013/07/29 21:04:15
ja lubie mrożony mus, potem można z niego pyszny domowy kisiel ugotować. nie lubię całych mrozonych bo potem kapciowate są










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...