Blog > Komentarze do wpisu

Jak mrozić banany i po co?

 

 

Dzisiejszym wpisem chciałam zapoczątkować na blogu dział krótkich porad kulinarnych, w których będę się dzielić moimi wskazówkami/ciekawostkami na temat różnych, drobnych kulinarnych czynności, które usprawniają kuchenne życie :)

Chętnie poznam też wasze porady i spostrzeżenia, czekam na nie w komentarzach :)

 

Banany

uwielbiam te mocno zielone i te mocno dojrzałe, ale nie wszyscy lubią banany z ciemnymi plamkami, których wygląd nie jest już może zbyt estetyczny, ale smak cudowny!

Czasami na paterze z owocami leży kilka super dojrzałych bananów i wtedy mamy trzy wyjścia:

- zjeść je, ale nie polecam kilku sztuk na raz bo za bardzo podskoczy nam cukier;

- przygotować z nich ciasto lub deser, ale nie zawsze od razu mamy na to czas;

- zamrozić je i wtedy już spokojnie czekają na swój czas.

 

Jak zamrozić banany:

  1. obierz je ze skórki,

  2. pokrój w 2-3cm kawałki,

  3. wrzuć jedną sztukę pokrojonego banana do jednej małej torebki a tą do zamrażarki (poporcjowane banany będzie potem bardzo łatwo wyjąć w takiej ilości, jaka będzie nam potrzebna do jednego użycia, należy bowiem pamiętać, że raz rozmrożonych produktów nie można ponownie zamrażać!)

 

Co można przygotować z zamrożonych bananów:

-przede wszystkim koktajle, jogurty – teraz latem zimne dodatkowo orzeźwią i ochłodzą

-owsianki, jaglanki i inne śniadaniowe dania

-desery, ciasta

-domowe lody (wystarczy zmiksować w malakserze z funkcją kruszenia lodu)

 

oto kilka inspiracji:

Bananowiec – ciasto na zimno

Słodkie babeczki z kaszy manny z daktylami i bananami (bez cukru, bez mleka)

Jaglanka z żurawiną, bananami i mandarynką

Całonocna owsianka bez gotowania z bananem i czekoladą

Bananowo - kawowy koktajl owsiany

Koktajl bananowo - jagodowy z płatkami owsianymi

Koktajl czekoladkowo - bananowy

Koktajl bananowo-dyniowy

Zielony koktajl z truskawkami i listkami rzodkiewki

Koktajl bananowy z zieloną herbatą i rzeżuchą

Zielony koktajl z pokrzywy

 

 

Jak mrozić banany i po co?

 

wtorek, 09 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: Tamara, *.devs.futuro.pl
2013/07/09 15:42:51
No proszę, mrożę wszystko, co się da, mam swoje sposoby na zapasy w zamrażarce, ale w życiu nie mroziłam bananów!!
-
Gość: Aga, *.wroclaw.mm.pl
2013/07/09 15:44:13
Też mrożę, to idealny sposób na "pozbycie" się problemu zbyt dojrzałych bananów, bo ja akurat lubię tylko te zielone, inne - najwyżej w koktajlach.
-
2013/07/09 15:44:34
polecam - do koktajli są fenomenalne! szczególnie tych zielonych z zielskiem.
-
2013/07/09 15:51:41
Nigdy nie mroziłam bananów a czasami w sklepie są super okazje po 2 zł za kg i wtedy kupiłoby się więcej tylko co z nimi zrobić..super pomysły na wykorzystanie i super pomysł z mrożeniem.Będę mroziła
-
2013/07/09 15:55:13
ja tez korzystam z takich promocji, bo potem wykorzystuje banany jako naturalny słód do deserów np. z kaszy manny i nie używam już cukru :)
-
2013/07/09 15:57:57
super, że o tym piszesz! ja zawsze mam problem z bananami, które powoli zaczynają wychodzić z lodówki :p
a tak, się nie zmarnują i można je pysznie wykorzystać!
-
2013/07/09 16:00:37
ja sama lubię takie porady i pomysły jak wykorzystać różne produkty by nie wyrzucać, więc pomyślałam, że zacznę się tez nimi dzielić, może ktoś skorzysta :)
-
2013/07/09 16:20:20
Wiedza niezwykle cenna. :) Lubię takie porady.
-
2013/07/09 18:57:53
Ostatnio nałogowo mrożę banany a potem miksuję do mrożonej kawy. Uwielbiam ten smak. ;)
-
2013/07/09 19:22:55
Kąś :)
Inspirowane Smakiem - mrozona kawa bananowa - pyszka
-
2013/07/09 19:54:26
Ja tez mrożę banany! Ja uwielbiam same- w upalny dzień są idealnym deserem:)
-
2013/07/09 20:54:58
Nigdy nie mroziłam i raczej nie słyszałam o czymś takim .Super !!! Bardzo dobry pomysł
-
2013/07/09 22:44:09
dziękuję :)
-
2013/07/09 22:46:35
świetny patent!
-
2013/07/10 09:35:10
Bardzo mi smakują na śniadanie placki z bananami. Mrożę całe, w skórce.
-
2013/07/10 09:41:56
ja jakoś wole obrane, boję się czym oni pryskają te skórki by banany wytrzymały w podróży więc potem wolę się ich pozbyć (swoją drogą podobno skórki sa bardzo odżywcze dla roślin, wystarczy je pokroić w małe kawałki i zakopać w doniczce na dnie)
-
Gość: kotka, *.dynamic.chello.pl
2014/04/12 19:17:53
Mrożone banany są dobre ale mam nadwrażliwość zębów i strasznie boli jak się ugryzie takiego mrożonego














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...