Blog > Komentarze do wpisu

Dżem jagodowy z jabłkiem

 

 

Sezon jagodowy w pełni!

Oprócz jedzenia ich rozgniecionych z cukrem i jogurtem, a także w pierogach, serniku, biszkopcie, muffinkach, jagodziankach, racuchach, zupie, warto przetworzyć trochę tych cennych owoców do wykorzystania zimą.

Proponuję wam dżem jagodowo-jabłkowy – będzie wyśmienity do naleśników, jako nadzienie drożdżówek, pierogów i knedli a także tart na słodko.

Z jagód możecie przygotować też:

Pasteryzowane jagody
Kompot z jagód na zimę
Dżem jagodowy

 

 

Składniki:

1 kg jabłek

1,5-2 szkl jagód leśnych

0,5 szkl cukru

 

Wykonanie:

Jagody myjemy i odsączamy na sicie.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej.

Owoce przekładamy do garnka (z grubym dnem lub pokrytego powłoką ceramiczną), dodajemy cukier i przesmażamy – najpierw na dużym ogniu, a kiedy owoce się zagotują i puszcza sok, na małym ogniu, do czasu aż dżem się przesmaży i zgęstnieje.

Dżem przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

 

 Dżem jagodowy z jabłkiem

poniedziałek, 22 lipca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/07/22 16:37:40
Pycha dżemik! :-)
-
2013/07/22 17:27:57
Piękne zdjęcie, a taki dżem na pewno smakuje wspaniale :)
-
2013/07/29 21:25:13
ciekawe połączenie Dorotko:)
-
2013/07/29 23:16:03
dziękuję :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...