Blog > Komentarze do wpisu

Sos czereśniowy z kardamonem, cynamonem i pieprzem

 

 

Pysznie komponuję się z wszelkimi placuszkami, racuszkami, leniwymi, kopytkami, makaronami i kluskami.

Niezastąpiony do mięs np. z grilla czy jako dodatek do kanapek typu burger.

Bardzo prosty do przygotowania !

 

Składniki:

pół kg czereśni

łyżka cukru

sok z jednej cytryny

łyżka octu balsamicznego

szczypta cynamonu

szczypta mielonego kardamonu

szczypta pieprzu świeżo mielonego

 

Wykonanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy, przekładamy do rondelka.

Dodajemy resztę składników.

Zaczynamy gotować na wolnym ogniu, a kiedy czereśnie puszczą sok gotujemy na większym aż sos zgęstnieje i odparuje.

Miksujemy do ulubionej konsystencji (całkiem gładkiej lub z wyczuwalnymi kawałkami owoców).

 

Sos czereśniowy z kardamonem, cynamonem i pieprzem

 

 

środa, 19 czerwca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/06/19 17:02:24
Bardzo mi się ten sos podoba, a że surowca mam w tym roku pod dostatkiem, to sobie zrobię :)
-
2013/06/19 21:27:38
Musi być przepyszny :) Piękne zdjęcia :)
-
2013/06/19 21:55:18
Do burgerów byłby idealny!
-
2013/06/19 22:44:01
dziękuję wszystkim za miłe słowa :)
-
2013/06/21 18:03:34
wyjadłabym łyżeczką, zanim trafiłby na placuszki:)
-
Gość: J., *.play-internet.pl
2013/06/28 12:28:26
Właśnie zrobiłam i chciałabym go zatrzymać na dlużej:)
Czy taki sos długo wytrzyma w słoiczku?
-
2013/06/28 13:04:18
J - w lodówce przechowywany do tygodnia, ale zapasteryzowany w słoiczkach spokojnie kilka mcy.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...