Blog > Komentarze do wpisu

Sernik nowojorski

 

 

New York Cheescake przygotowywaliśmy na warsztatach bakingowych z Tomaszem Dekerem.

Zgodnie z waszym życzeniem wyrażonym na moim fanpejdzu FB podczas dyskusji o tym wydarzeniu, przekazuję wam przepis razem z notowanymi skrzętnie uwagami cukiernika.

Powodzenia i smacznego :)

 

Składniki:

Spód i boki:

250 g ciasteczek pełnoziarnistych lub biszkoptowych

120 g margaryny

Masa:

1 kg serka kremowego

1 szklanka – 0,25 kg cukru pudru

6 jajek – 0,3 kg

miąższ z laski wanilii

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

0,5 szklanki śmietanki 30%

Polewa:

200 g śmietany 18%,

1, 0,5 łyżki cukru pudru,

1, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

sok z połowy cytryny

 

Wykonanie:

Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym tłuszczem (rada T.D. - przeprowadzić „test kulki” - do okruchów dodać tyle tłuszczu, by po ściśnięciu masy w ręku, trzymało się w kuli).

Wyłożyć przygotowana masą spód i boki tortownicy, wyłożonej wcześniej folia aluminiową.

Jajka całe z połową cukru podbić (nie ubić! - rada T.D.) mikserem.

Ser zmiksować z pozostałym cukrem, do momentu aż ten rozpuści się (wziąć odrobinę sera w palce, jeśli czujemy cukier, jeszcze ucierać – rada T.D.)

Do sera dodać jajka oraz pozostałe składniki. Nie mieszać długo.

Piec w temp. 170*C około 80 min. grzanie góra dół (lub w 160st z termoobiegiem. Piec w kąpieli wodnej, wstawiając blachę z sernikiem do większej blachy napełnionej wodą – rada T.D.)

Śmietanę wymieszać z pudrem, cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym.

Po wyjęciu z pieca na gorący sernik, wylać polewę i zostawić do schłodzenia (T.D. nie zapieka już sernika z polewą tylko wylewa ją na gorące ciasto – wtedy polewa odparuje. Dodaje też do śmietany sok z cytryny by polewa nie traciła na serniku białego koloru. T.D. Czasami zastępuje śmietanę jogurtem greckim).

 

sernik nowojorski

 

 

 

 

 

Sernik nowojorski

 

 

 

 

 

Sernik nowojorski

 

 

 

 

 

Sernik nowojorski

 

 

 

 

 

Sernik nowojorski

 

środa, 12 czerwca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/06/12 12:10:05
Nasz ulubiony !! :) Mniam
-
2013/06/12 23:05:29
mi tez b smakował
-
2013/06/12 23:26:42
Ciasto wygląda wspaniale!:)
-
2013/06/13 00:09:22
dziękuję za miłe słowa :)
-
2013/06/15 21:09:24
Cudowny:)
-
2013/06/18 10:34:46
dziękuję :)
-
Gość: Kamil : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/14 13:03:51
Witam , czy mogę zastąpić ten serek Kremowy , ponieważ np Philadelfia wyjdzie bardzo drogo . Pozdrawiam
-
2013/07/14 13:21:50
można uzyc sera mielonego z wiaderka
-
Gość: Ola, *.internetia.net.pl
2013/07/20 20:54:22
A to są składniki na formę o jakiej średnicy? Nie widzę tej informacji:(
-
2013/07/20 23:28:08
24cm
-
Gość: Ania, *.ists.pl
2014/01/15 17:13:56
Dziękuje za przepis. Mam pytanie czy piekarnik ma być już nagrzany do 170 stopni przed włożeniem sernika czy lekko ciepły? Mąkę ziemniaczaną wmiksowujemy na końcu?
-
Gość: Ania, *.ists.pl
2014/01/15 21:01:41
Mam pytanie dotyczące przygotowania masy serowej: jak mam rozumieć zapis do sera dodać jajka oraz pozostałe składniki. nie mieszać długo" czy po zmiksowaniu sera z cukrem dodaję lekko zmiksowane jajka z częścią cukru i miksuję do połączenia, a potem śmietankę-miksuję do połączenia, na końcu budyń i sok z cytryny-miksuję do połączenia?
Czy może do miski z serem wrzucam lekko zmiksowane jajka, śmietankę, mąkę, sok z cytryny i dopiero wszytko razem miksuję do połączenia?
Dziękuję za odpowiedź:)
Czy mogę liczyć w przyszłości na sernik pomarańczowy z przepisu Pana Tomasza Dekera?
Pozdrawiam










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...