Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z czereśniami

 

 

Pierogi z owocami to jedne z moich ulubionych, choć przyznam szczerze że wolę je jeść niż robić :)

Pierogi z czereśniami – kwintesencja lata, zaraz po pierogach z truskawkami czy jagodami.

Pysznie !

 

Składniki:

pół kg mąki

szczypta soli

1 łyżka oleju

ciepła woda

czereśnie

cukier

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody.

Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dolewając wody.

Ciasto musi być dość gęste, zwarte i elastyczne i nie lepić się za bardzo.

Gotowe ciasto wałkujemy cienko i szklanką wycinamy kółeczka.

Czereśnie pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.

Na każde kółko z ciasta nakładamy łyżeczkę czereśni i pół łyżeczki cukru, sklejamy końce i zawijamy.

Gotujemy we wrzątku (z odrobiną soli i oleju) ok 3-5 min od wypłynięcia (im cieniej rozwałkowaliśmy ciasto tym krócej)

 

Pierogi z czereśniami

 

sobota, 22 czerwca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/06/22 12:32:33
Ale bym zjadła takich pierożków! :>
-
2013/06/22 13:41:00
Z czereśniami nigdy nie jadłam, ale moją tradycją jest że zwieńczeniem lata muszą - muszą! - być pierogi z jagodami :) jak mam z kim robić to nawet robienie jest fajne :)
-
2013/06/24 19:00:33
Oj to tak jak ja, wolę jeść niż robić .... ogólnie to uwielbiam lepić pierogi,a le nie z owocami:) buziaki zasyłam










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...