Blog > Komentarze do wpisu

Creme Brulee

 

 

To francuski deser, przygotowywany na bazie jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru, któremu zawdzięcza nazwę, bo w dosłownym tłumaczeniu creme brulle znaczy „przypalony krem”.

 

Składniki:

10 żółtek

0,5l śmietany 36%

1 laska wanilii

75g cukru

75g cukru brązowego

Wykonanie:

Wanilię przekrój wzdłuż na pół. Trzymając za jeden koniec nożem zeskrob miąższ.

Do rondelka wlej śmietaną dodaj cukier, wanilię i całość doprowadź do wrzenia.

Śmietanę odstaw do ostygnięcia.

Roztrzep żółtka i dolewaj do nich śmietanę.

Krem rozlej w małe, żaroodporne naczynia, ułóż na blaszce w kąpieli wodnej.

Piecz w 120*C ok 60 minut lub do momentu gdy krem się zetnie.


Gotowy krem posyp po wierzchu brązowym cukrem i z karmelizuj opalając go palnikiem.

 

Creme Brulee

 

Źródło przepisu: warsztaty bakingowe z T.Dekerem

piątek, 07 czerwca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/06/07 06:37:34
Przepiękny. Nigdy nie jadłam tego deseru:)
-
2013/06/07 07:24:29
och, och! cudowny deser, uwielbiam go! ale niestety, nie robiłam sama. palnika muszę się jeszcze dorobić! :]
-
2013/06/07 07:33:48
właśnie czekam na paczkę z palnikiem :) deser ten uwielbiam, ale nie robiłam jeszcze sama.
-
2013/06/07 23:54:18
Świetnie wygląda! Chętnie bym zjadła miseczke tej pyszności:)
-
2013/06/11 11:19:41
Wyglada smakowicie:)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...