Blog > Komentarze do wpisu

Zupa buraczkowa z kaszą jaglaną i kozim serem

 

 

Moja odmieniona wersja klasycznego barszczu ukraińskiego, który bardzo lubimy.

Kasza jaglana wzbogaca właściwości odżywcze zupy a ser kozi wnosi nowe, naprawdę fajne nuty smakowe.

Polecam spróbować!

Ser kozi doskonale smakuje również w zupie z soczewicy.

 

 

Składniki:

4 nieduże buraki

4 ziemniaki

2 łyżki kaszy jaglanej

cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

pietruszka

kawałek selera

6 szt ziela angielskiego

liść laurowy

sól

pieprz

łyżka octu winnego

200g kremowego sera koziego

koperek

 

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieram, myję i kroję w kosteczkę do garnka (zachowuję na później 1 plaster buraka).

Warzywa zalewam wodą, dodaję kaszę, przyprawy i gotuję do miękkości (15-20min).

Po tym czasie dodaję pokrojony w kosteczkę zostawiony plaster buraka (doda koloru gdyby ten wygotował się wcześniej), ocet, sól i pieprz do smaku.

Zupę zagotowuję, wyłączam.

Nalewam do talerzy. Za pomocą dwóch łyżek formuję z sera koziego podłużne kluseczki i wkładam po 1-2 szt do każdego talerza. Posypuję posiekanym koperkiem.

 

Zupa buraczkowa z kaszą jaglana i kozim serem

środa, 01 maja 2013, dorota20w
Komentarze
2013/05/02 00:12:47
Buraczki i kasza jaglana, czy może być zdrowiej? :)
-
2013/05/02 21:22:22
Bardzo lubimy barszcz ukraiński ...dodatek koziego sera bardzo mi isę podoba:)
-
2013/05/03 17:16:55
dziękuje dziewczyny za miłe słowa:)
-
2013/05/04 20:46:26
Uwielbiamy barszcz ukraiński, ser kozi też... Kaszę jaglaną często w domu jadamy - wniosek - trzeba spróbować tej wersji zupy :) pozdrawiam
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...