Blog > Komentarze do wpisu

Sok z pokrzywy

 

 

Jak wszyscy wiemy ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa, ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.

 

Pokrzywa:

  • dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);
  • oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;

  • przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;

  • oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;

  • obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;

  • posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;

  • uodparnia organizm;

  • usprawnia przemianę materii;

  • przywraca właściwy apetyt;

  • przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.

 

O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę, po pierwsze dlatego, że w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające a po drugie dlatego, że w maju pokrzywy są młode a pełnowartościowy produkt uzyskamy z roślin, które jeszcze nie zakwitły (w ciągu roku możemy pokrzywy ściąć tuz przy ziemi i zbierać odbijające młode pędy).

 

Jak zrobić sok z pokrzywy:

Chroniąc ręce rękawiczkami zrywamy młode liście z wierzchołków roślin, płuczemy 2-3 razy w zimnej wodzie aby usunąć kurz i resztki ziemi, osuszamy na ściereczce lub w wirówce do sałaty.

Tak przygotowaną pokrzywę przepuszczamy przez sokowirówkę lub przekręcamy przez maszynkę do mięsa i przecedzamy. Z pół kg pokrzyw otrzymamy 150-250 ml soku.

Sok przechowujemy 2-3 dni w lodówce lub od razu zamrażamy porcje w pojemniczkach na lód.

Pijemy 1 dużą łyżkę (1 kostkę) soku dziennie przez dwa tygodnie (można sam sok, można wymieszany z wodą z cytryną, albo z innym sokiem świeżo wyciskanym). Potem robimy przerwę i kuracje możemy powtórzyć.

 

Posiekane liście pokrzyw pozostałe po robieniu soku możemy wykorzystać do zielonych koktajli, do przygotowania pokrzywowej zupy, jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub zrobić z nich naturalny nawóz do podlewania roślin.

 

Sok z pokrzywy

 

 

 

 

pokrzywy

 

wtorek, 07 maja 2013, dorota20w

Komentarze
2013/05/09 22:04:48
Postaram się poszukać jutro pokrzyw podczas spaceru z Lili, może akurat się uda ...zrobię wówczas taki "lek" dla swojej rodzinki:)
-
Gość: galatia, 89-72-196-28.dynamic.chello.pl
2013/05/19 16:44:51
Właśnie zrobiłam sok z pokrzywy i już się zamraża ;)) super pomysł !
-
2014/04/24 08:39:39
Mam nawiedzoną teściową (hm, może trochę przesadzam), która mocno wierzy w siłę natury.
Od momentu, kiedy pokrzywa zaczęła wiosną wzrastać, dodaje ją do różnych potraw.
Sam też kilka razy już korzystałem z dobrodziejstw pokrzywy, ale w innej formie niż sok.
Pokrzywa praktycznie jest pod ręką, nic tylko pójść, urwać i przyrządzić.
No to pójdę.

-
2014/04/24 08:45:13
o to ja też jestem nawiedzona :)
pozdrawiam i owocnych pokrzywowych łowów :)
-
Gość: iza, gno190.internetdsl.tpnet.pl
2014/05/19 18:42:15
zapałam się z zapałem za zrywanie. Rękawiczki, dwa polary, powinnam jeszcze maskę gazową ubrać bo sosnowe pyłki mi dokuczają. nazbierałam sporą torbę najdorodniejszych czubków pokrzywy, która po prostu uwielbia mój ogród i ... fuj ... jeszcze raz fuj ... proszę się nie obrażać, ale te haczyki ukochanej pokrzywy w gardle czuję cały czas, pomimo zamrażania, gotowania ... myślałam, że umrę próbując w siebie wlać i sok i zupę. Po prostu nie daję rady. Każde zielone mnie załamuje nerwowo przy kontakcie doustnym więc ... na usprawiedliwienie, to jest niesamowicie fantastyczny nawóz !!! pokrzyw w ogrodzie mam jeszcze więcej :)
-
2014/05/19 23:13:12
Iza - do najlepszych napoi to nie należy fakt ;) ale ja wypijam ten kieliszeczek i popijam wodą - taka kurację zwykle robię na wiosnę













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...