Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować szparagi




Jak ugotować szparagi

 

 

Szparagi z roku na rok są coraz popularniejsze w naszym kraju i coraz chętniej je kupujemy.

Warto po nie sięgać, ponieważ są bardzo smaczne, zawierają sporo dobrych dla naszego organizmu właściwości (w tym kwas foliowy, wit C i z grupy B) no i sezon na nie jest krótki bo trwa tylko przez maj i czerwiec.

 

 

Jak ugotować szparagi:

1 Szparagi myjemy.

2 Białe szparagi obieramy obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinamy twarde końcówki. Zielonym wystarczy odciąć końcówki.

3 W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru.

3 Szparagi wiążemy sznurkiem i wkładamy do wrzątku na stojąco, tak by ich wierzchołki wystawały ponad poziom wody (są delikatne i ugotują się w tym czasie na parze).

4 Gotujemy pod przykryciem na dość dużym ogniu przez 5-15 min w zależności od gatunku i grubości.
Widelcem sprawdzamy czy są miękkie – powinny jednak pozostać jędrne.

 

 

Szparagi można również ugotować na parze, upiec w piekarniku lub na grillu.

 

Poniżej kilka przepisów na dania ze szparagami:

Pieczone szparagi

Pieczone szparagi z szynką
Szparagi z sosem z awokado

Szparagi z grilla
Szparagi z masłem czosnkowym
Szparagi na parze z jajkiem na miękko
Szparagi na parze z bazyliowym pesto otulone szynką sojową
Blanszowane szparagi podawane z ostrym puree z awokado, grillowanym arbuzem i tagliatelle z melona
Szparagi otulone kołderką jajeczną
Prosta sałata ze szparagami
Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry
Duet kremów z białych i zielonych szparagów
Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym
Tarta ze szpinakiem i białymi szparagami na razowym cieście orkiszowym
Makaronowa sałatka z tuńczykiem, szparagami i młodymi warzywami
Grzanki z jajkiem i szparagami
Sałatka z pieczonych buraków z truskawkami, szparagami i przegrzebkami

 

 

Jak ugotować szparagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makaron gryczany w sosie kokosowym ze szparagami i białą fasolą  Makaron gryczany w sosie kokosowym ze szparagami i białą fasolą

 

Jajecznica ze szparagami  Jajecznica ze szparagami

 

Zupa szparagowa  Zupa szparagowa

 

Pieczone szparagi  Pieczone szparagi

 

Pieczone szparagi z szynką  Pieczone szparagi z szynką

 

Szparagi z sosem z awokado  Szparagi z sosem z awokado

 

Szparagi z sosem aioli  Szparagi z sosem aioli

 

szparagi z grilla  Szparagi z grilla

 

Szparagi z masłem ziołowym  Szparagi z masłem ziołowym

 

Szparagi z masłem czosnkowym  Szparagi z masłem czosnkowym

 

Pizza bianca ze szparagami, cukinia i pomidorkami  Pizza bianca ze szparagami, cukinią i pomidorkami

 

pizza ze szparagami i cukinią  Pełnoziarnista pizza ze szparagami, cukinią i bazylią

 

pizza  Podpłomyk razowy ze szparagami i kaszanką

 

Grzanki z masłem ziołowym, żółtym serem i szparagami  Grzanki z masłem ziołowym, żółtym serem i szparagami

 

Szparagi na parze z jajkiem na miękko  Szparagi na parze z jajkiem na miękko

 

Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry  Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry

 

duet kremów z białych i zielonych szparagów  Duet kremów z białych i zielonych szparagów

 

  Szparagi na parze z bazyliowym pesto otulone szynką sojową

 

  Blanszowane szparagi podawane z ostrym puree z awokado, grillowanym arbuzem i tagliatelle z melona

 

Szparagi otulone kołderką jajeczną  Szparagi otulone kołderką jajeczną

 

  Tarta ze szpinakiem i białymi szparagami na razowym cieście orkiszowym

 

Grzanki z jajkiem i szparagami  Grzanki z jajkiem i szparagami

 

Prosta sałata ze szparagami  Prosta sałata ze szparagami

 

makaronowa sałatka z tuńczykiem szparagi  Makaronowa sałatka z tuńczykiem, szparagami i młodymi warzywami

 

  Sałatka z pieczonych buraków z truskawkami, szparagami i przegrzebkami

 

Sałatka z jarmużem, szparagami, wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami  Sałatka z jarmużem, szparagami, wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem ze szparagami i truskawkami  Sałatka z wędzonym kurczakiem ze szparagami i truskawkami

 

Sałatka z fasolki szparagowej, szparagów, jajka i orzechów  Sałatka z fasolki szparagowej, szparagów, jajka i orzechów

 

Omlet z kasza jaglaną i film z jego przygotowywania z Anią Głogowską  Omlet z kasza jaglaną  i szparagami

 

Jajka faszerowane szparagami i parmezanem  Jajka faszerowane szparagami i parmezanem

 

Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym  Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym

 

piątek, 10 maja 2013, dorota20w
Komentarze
2013/05/11 11:46:43
Nie przepadam jakoś za szparagami :-(
-
2013/05/12 21:18:22
piękne zdjęcie:)
-
2013/05/14 01:01:58
To mi teraz to mówisz, jak ja już swoje trochę rozgotowałam... :) Spokojnie, większość tylko blanszowałam i wylądowały w wytrawnym keksiku.
A jak to jest z łykiem, bo tak 1/4 moich szparagów miała takie, że nie szło ich zjeść- trochę hardkor jak za coś co tyle kosztuje. Miałam zielone, za radą pana sprzedawcy wzięłam cieńsze.
-
2013/05/14 09:36:48
Olamalagotuje - trzeba wybierac szparagi jak najświeższe - takie które mają mocno ściśnięte wierzchołki a nie w stanie rozkwitu i takie, które gdy potrze się łebkiem jeden o drugi wydają charakterystyczny skrzypiący dźwięk - wtedy ryzyko łykowatości jest znikome.
Po zakupie szparagi trzymamy w szklance z woda jak bukiet i wykorzystujemy najszybciej jak się da bo z upływem dni wlasnie tracą na jakości.
Jeśli tak się stanie trzeba odciąć zgrubiałą końcówkę i trochę grubiej obrać.
-
2013/05/14 17:10:43
Dziękuję, bardzo mi się przydadzą te informacje! Pozdrawiam :)
-
2013/05/15 07:03:40
Olamalagotuje - smacznych szparagów ! :)
-
2013/05/17 09:39:31
TO cos dla mnie! Ja wlasnie zaczynam przygode ze szparagami i napewno Pani post mi w tym pomoze :)
-
Gość: gosc, *.dynamic.chello.pl
2014/05/07 21:03:54
co odcinam?czy końcówka tzn odcinam te kwiatki na czubku czy od dołu?ile centymetrów?
-
Gość: 647823, *.dynamic.chello.pl
2014/05/11 15:31:59
W poszukiwaniu odpowiedniego przepisu jestem po zwiedzaniu kilku stron, jednak dopiero tutaj udało mi się odnaleźć dokładny przepis na zielone szparagi.
-
Gość: zycnietrwac, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/05/12 21:07:08
polecam smażyć szparagi :) zielone- nie obierać, umyć, skropić sokiem z cytryny, sól, pieprz i na rozgrzaną patelnię! smażyć 3 minuty i gotowe, pyszne i chrupiące :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...