Blog > Komentarze do wpisu

Wiosenne pęczotto z cukinią, porem, ziołami i boczkiem wędzonym

 

 

To pęczotto gotowałam ostatnio na spotkaniu kulinarnym „Pod znakiem kaszy” w Toruniu.

Próbowało go wtedy wiele osób i wiele osób je komplementowało.

Potem dostałam kilka maili z prośbą o przepis, więc śpieszę i załączam go :)

Kaszotto jest proste do przygotowania i naprawdę smaczne.

 

Składniki:

0,5 kg kaszy pęczak

1 cebula

1 por

0,5 kg cukinii

2 ząbki czosnku

200g boczku wędzonego

100g sera żółtego wędzonego

1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego

pół pęczka koperku

pół pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

50g masła

olej

 

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż wszystkie składniki podsmażą się.

Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, podsmażamy chwilkę.

Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejna porcję.

Kiedy kasza zaczyna być miękka dodajemy do niej cukinie pokrojoną w kosteczkę i gotujemy dalej.

Kiedy kasza jest już miekka a proces gotowania dobiegł końca do pęczotta dodajemy masło i starty ser oraz posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

 

Wiosenne pęczotto z cukinią, porem, ziołami i boczkiem wędzonym

sobota, 27 kwietnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/04/27 00:34:01
Proste, zdrowe a do tego pyszne:)
-
2013/04/27 11:25:38
mniam :)
-
2013/04/27 12:38:36
jak lekko, zdrowo, a przede wszystkim tak smacznie!
-
2013/04/27 17:25:42
piękne zdjęcie! wyraziste tak jak i to kolorowe pęczotto :) wspaniałe danie!
-
2013/04/28 17:03:39
Proste składniki, doskonały wygląd ...i smak zapewne też:). Risotto już za mną, teraz czas na pęczotto:) pozdrawiam
-
Gość: moniq_877, *.play-internet.pl
2013/05/10 17:21:52
Poniewaz to moj pierwszy wpis, chcialam sie przywitac i podziekowac za wspaniale przepisy. Ogladajac kasze w taki pieknym, smakowicie wygladajacym wydaniu zechcialam jej sprobowac i ... klops. Nie znalazlam peczaku :( czy moge zamiast dac kasze jaglana lub jeczmienna? Prosze o pomoc bo cukinia i por czekaja na.konsumpcję.
-
2013/05/10 17:32:26
Moniq - witam serdecznie :)
można spokojnie wykorzystać kasze jęczmienna wiejską - robiłam ją w podobny sposób z innymi dodatkami :)
smakuje.blox.pl/2013/04/Kaszotto-jeczmienne-ze-szpinakiem-i-suszonymi.html
-
Gość: moniq_877, *.ssp.dialog.net.pl
2013/05/11 08:09:04
Dziękuję, dzisiaj robie. I gdy juz stracilam wiare, ze znajde ten peczak udalo mi sie go dorwac. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
-
Gość: moniq_877, 78.9.7.*
2013/05/11 19:53:22
Wyszło pyszne, bardzo się cieszę, że tym daniem zrobiłam wrażenie na mojej mamie, która jest wypasioną kucharką, ale przede wszystkim na moim mężu-wybrednym, bo nie lubi kaszy, cukinii i pora. A jednak danie mu smakowało, cyt. "lepsze niż się spodziewałem. w porządku". Dla mnie to jak gwiazdka michellin :) Dziękuję
-
2013/05/11 19:55:03
Moniq - strasznie się cieszę :) pozdrawiam:)
-
2013/05/21 09:03:36
Potwierdzam - jest przepyszne! :)
-
Gość: Meg B., *.36.euro-lan.pl
2013/08/22 12:43:17
Danie jest pyszne! Czuć esencję smaku kaszy, chrupiącą cukinię, ser. Jestem zachwycona :)
-
2013/08/22 12:48:55
dziękuję za miłe słowa i za zostawiony komentarz ! :)
-
2014/03/15 11:46:38
Skorzystałam z przepisu, po raz pierwszy przygotowując pęczak na wzór włoskiego risotta. Wyszło pysznie :) Na pewno będę jeszcze nieraz wracać do tak przyrządzonej kaszy :)
-
Gość: Daria, *.centertel.pl
2015/09/22 09:19:09
Mogę użyć kaszy jaglanej lub jęczmiennej perłowej?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...