Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne babki dla dzieci (bezglutenowe)

 

 

Upieczenie babek w wersji mini to świetny pomysł, jeśli macie w rodzinie dzieci.

To znalezienie im zajęcia i zapewnienie rozrywki chociaż na pół godziny.

Wystarczą na stole rozłożone dekoracje, prosty lukier i owe baby.

Mała rzecz a dużo radości!

 

Składniki na 3-4szt:

250g masła

5 jaj

2 szkl maki ziemniaczanej

¾ szkl cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

biały lukier - przepis tutaj

 

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Oddziel białka od żółtek i dodawaj po jednym żółtku do masła cały czas ucierając.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masła przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj ubite białka jaj i wszystko delikatnie wymieszaj by piana nie opadła.

Ciasto przelej do natłuszczonych i wysypanych bułką foremek na mini babki.

Piecz 25 min w 180st (do tzw suchego patyczka).

 

 

Wielkanocne babki dla dzieci (bezglutenowe)

poniedziałek, 01 kwietnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/04/01 23:34:24
bardzo ładne babeczki :) takie 2 dwa kęsy ;)
-
2013/04/02 06:45:23
Super babeczki, dzieci takie lubią :)
-
2013/04/04 14:00:48
Oj dzieciaki lubią takei zabawy w deoracje:)
-
Gość: Natasza, *.adsl.inetia.pl
2013/06/27 21:37:07
Koniecznie proszę o uzupełnienie w przepisie informacji, że aby danie było bezglutenowe, to PROSZEK DO PIECZENIA musi także być bezglutenowy!
Proszki ogólnie dostępne na rynku mają w składzie mąkę pszenną. Jedynie proszek firmy Alboa (marka własna sieci Aldi) oraz proszki specjalistycznych firm (Celiko, Bezgluten) sa proszkami bezglutenowymi (mają w składzie mąkę kukurydzianą lub inną bezglutenową).
-
2013/06/27 21:56:48
dziękuję za informacje, już ja dodaję










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...