Blog > Komentarze do wpisu

Szynka pieczona

 

 

Dzisiaj kolejna propozycja pieczonego mięsa.

Znakomicie sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe się również jako domowa wędlina na kanapkach.

 

Zajrzyjcie tez do innych propozycji napieczone mięso:

Pieczona pierś indyka

Karkówka pieczona

Boczek pieczony w przyprawach korzennych z czosnkiem

Pieczony schab cynamonowy

Schab pieczony w ziołach po włosku

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Pasztet mięsny

Pasztet wieprzowy z morelami

Pasztet z dzika

Gęś pieczona

Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

 

 

 

Składniki:

szynka wieprzowa (ok 1,5-2kg)

1,5 łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

łyżeczka musztardy

łyżeczka majeranku

łyżeczka bazylii

3 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

łyżka oleju

 

Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy musztardę, sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.

Szynkę wkładamy w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.

Po tym czasie mięso w rękawie układamy w blaszce do pieczenia.

Pieczemy w 180st ok 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości mięsa), a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.

Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste (zbyt szybkie pokrojenie spowoduje, że z gorącego mięsa wypłyną soki zamiast w nim pozostać).

 

szynka pieczona

niedziela, 07 kwietnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/04/07 13:50:50
O tak, domowa wędlina to jest to:)
-
Gość: Teresa, *.r1.ultra.net.pl
2013/04/07 14:08:30
Na święta robiłam karczek z Twojego przepisu wyszedł pyszny. Dziękuję :)
-
2013/04/07 14:35:54
Wiosenko - zgadzam się
Teresa - bardzo mi miło :)
-
2013/04/09 10:58:57
Domowa wędlina to jest to - wiemy co jemy:)
-
2013/04/10 13:50:50
domowe wedliny? super zdrowe bez tych konserwantow. Przynajmniej wiadomo ze to mieso a nie jakies ulepszacze
-
2013/07/30 16:16:33
Zrobiłam i wyszła przepyszna!
-
2013/07/30 16:28:16
bardzo się cieszę, smacznego! dziękuję za komentarz!
-
Gość: perla, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/19 08:53:37
Szynkę wczoraj piekłam razem z karkówką z twojego przepisu i wyszło - BOSKIE, SMACZNE - NIEBO W GĘBIE ;)
-
2013/10/19 10:49:11
bardzo się ciesze :)
dziękuj za zostawioną wiadomość :)
-
Gość: Ala106, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/25 13:10:21
Robiłam na święta, żeby była na zimno do chlebka. Wyszła przepyszna.
-
Gość: Hollow, *.play-internet.pl
2014/02/15 16:25:55
Świetny przepis - ja dodaję dodatkowo do marynaty redukcję balsamiczną.
-
2014/02/17 15:22:09
dziękuję
-
2014/05/06 20:21:03
Fajnie, że są tak różnorodne przepisy. Osobiście mogę powiedzieć, że już od ponad roku piekę szynkę i co tydzień ma inny smak przez co się nie znudziła. A wędliny już dawno oj dawno nie kupowałem.
-
Gość: zgred, *.12-1.cable.virginm.net
2015/02/03 00:01:43
Szynka wg Twojego przepisu WYBORNA !!! Pierwsza zeszła na pniu (OK - kilogram chyba sam zeżarłem ;) z robieniem drugiej ledwo udało się wytrzymać 2 tygodnie - ale już jutro będzie się piec. Dawno nie spotkałem się z tak entuzjastycznym przyjęciem moich kuchennych wypocin ze strony familii. Dzięki. Polecam wszystkim bo przepis jakże prosty a przy tym arcysmaczny (jak by Makłowicz powiedział :) ps. Nie wiem czemu ale ja zawsze nakłuwam jakąś igłą lub szpikulcem wędlinę którą mam piec - naiwnie wierząc że smak wlezie głębiej, a także wolę używać soli peklowej - wędlina jest wtedy bardziej różowa tj. bardziej "sklepowa" - ale chyba nie to jest najważniejsze. Gorąco pozdrawiam
-
2015/02/03 00:17:03
bardzo dziękuję za komentarz zyczę wszystkiego smacznego :)
-
Gość: Asia, *.dynamic.mm.pl
2015/08/30 17:42:05
Szynka wyszła przepyszna. Soczysta, krucha... Wszystkim domownikom bardzo smakowała. Dziękuję za przepis. Na pewno skorzystam z niego nie raz:)
-
2016/02/18 10:14:48
Szynka pieczona z Twojego przepisu wyszła pyszna :). Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
-
Gość: AnnaG, *.dynamic.chello.pl
2016/03/23 14:44:47
Witam, czy zamiast w rękawie mogę ją upiec w folii aluminiowej? Czy wtedy trzeba jakoś zmodyfikować przepis? Dziękuję i pozdrawiam!
-
2016/03/23 15:29:53
Gość: Paulina - można w folii aluminiowej, można w zamykanym naczyniu zaroodpornym
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/03/24 12:51:45
Najlepsza szynka. Robię kolejny raz i wiem, że będzie pyszna. Ta jest po prostu cudna, inne się chwają. Pozdrawiam. Renata
-
Gość: Joanna, *.centertel.pl
2017/12/16 16:10:20
Szynka cud miód wszystkim zawsze bardzo smakuje, a ja już jestem od niej uuuuzależniona nawet córka, która nie przepada za mięsem, tą szynkę bardzo lubi










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...