Blog > Komentarze do wpisu

Surówka z marchewki, jabłka i buraka

 

 

Dzień bez surówki to dzień stracony!

Pamiętacie o tym by zjadać 5 różnych warzyw dziennie dla zdrowia?

Na pewno znacie surówką z marchewki i jabłka?

Spróbujcie dodać do niej malutkiego surowego buraczka – połączenie jest równie pyszne a wzbogacicie danie o korzystne właściwości odżywcze!

Buraki są super – odwagi ! :)

 

 

Składniki:

1 marchewka

1 mały burak

1 duże jabłko

1 łyżka oleju z pestek winogron

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

 

Wykonanie:

Marchew i buraka, obieramy i myjemy- ścieramy na tarce jarzynowej.

Jabłko myjemy i ścieramy na tarce.

Wszystko przekładamy do salaterki, dodajemy olej, jogurt, sok cytrynowy i miód.

Mieszamy.

 

Surówka z marchewki, jabłka i buraka

czwartek, 04 kwietnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/04/04 16:57:55
Lubię takie surówki. Choć z burakiem nie łączylam,ale z pewnością pyszna. No i ładnie wygląda :)
-
2013/04/04 18:39:08
Fajny przepis, dziękuję,uwielbiam buraki ,tylko jak dla mnie takie surówki to bez jogurtu:))

Ponadto surowy burak powinien ciut odstac,zeby nie był zbyt ciężki. Czyli surówkę warto przygotowac z godzinke przed podaniem.:)))
-
2013/04/04 18:42:50
dorota4311 - nie ma co za długo czekac bo wit C utlenia się :)
-
2013/04/04 19:04:41
Robiłam z tartych surowych buraków, jabłek i śmietany i niestety, tylko mi smakowała taka surówka. Domownicy się krzywili. No i jak tu dogodzić wszystkim...
-
2013/04/04 19:08:12
Mikimama - zacząc przyzwyczajac towarzystwo. Zaczynac od minimalnych ilości np 3 jablka i pol buraka, może wtedy polubia jesli prawie niewyczuwalny będzie, a z czasem zwiekszać troszeczkę
-
2013/04/04 19:14:22
Buraki ogólnie lubią pod każdą postacią, ale właśnie ta surówka im nie spasowała. Myślę, że z czasem polubią. Chcę, żeby jedli wszystko, będzie im kiedyś łatwiej... Pozdrawiam :)
-
2013/04/05 15:48:29
Pewnie, ze znamy taką surówkę, a z buakiem spróbuję .... musze tylko je zakupić:")
-
Gość: lakszmi, *.dynamic.chello.pl
2013/07/14 17:16:07
dobra surówka zrobiłam bez jogurtu , śmietany bym nie dawała za ciężka zresztą te dzisiejsze śmietany...straszny syf
-
2013/07/14 17:45:29
Lakszmi - dziękuję za komentarz
-
Gość: Ola 1, *.static.akk.net.pl
2014/03/27 20:56:39
Kocham te Twoje surówki Dorotko. Ubóstwiam <3 Dzięki Twoim inspiracjom codziennie jem jakąś surówkę, nawet mój mąż i moja 8 letnia córcia. Dzięki. Czekam na więcej surówkowych inspiracji :)
Pozdrawiam i gratuluję bloga
Ola
-
Gość: Ola 1, *.static.akk.net.pl
2014/03/27 20:59:43
A i jeszcze pytanko :) Napisałaś że witamina C się utlenia, tzn. że jak przygotuję sobie taką surówkę rano a zjem dopiero na lunch w szkole to praktycznie nie będzie miała już tych cennych witamin? O to samo chciałam zapytać w kontekście surówki z marchewki na ciepło. Czy ta obróbka na patelni nie spowoduje utraty witamin ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Ola
-
2014/03/27 21:35:33
Ola - witaminy w posiekanych owoców z upływającym czasem utleniają się, ale zjedzenie surówki nawet po upływie czasu to zawsze więcej niż jej nie zjedzenie :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...