Blog > Komentarze do wpisu

Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem

 

 

Udało mi się dziś w końcu po długich poszukiwaniach kupić jarmuż.

To warzywo to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników – warto go jeść!

Pierwsze podejście do niego zrobiłam przygotowując surówkę do obiadu.

Kilka liści drobniutko posiekałam i dodałam do pekinki, zielonego ogórka, przyprawiłam szczypiorkiem i sosem na bazie dobrej oliwy, jogurtu i odrobiny majonezu.

Naprawdę pyszna surówka wyszła – serdecznie polecam – u nas wszystkim smakowała.

 

Składniki:

pół niedużej kapusty pekińskiej

3-4 liście jarmużu

1 długi ogórek wąż

2 łyżki posiekanego szczypiorku

szczypta soli i pieprzu

1 łyżka dobrej oliwy z oliwek

1 nieduża łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Kapustę pekińską drobno posiekałam, oprószyłam solą i pieprzem by puściła sok.

Liście jarmużu dobrze umyłam, osuszyłam, pobyłam się grubych, środkowych żyłek liściowych, drobno posiekałam.

Ogórka obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszałam w misce z posiekanym szczypiorkiem, oliwą, jogurtem i majonezem.

 

Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem

 

 

 

 

 

 

Jarmuż

 

 

piątek, 05 kwietnia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/04/05 20:42:31
Jarmuż jest gorzki, czy go sparzałaś?
-
2013/04/05 20:51:38
danasoch - nie był gorzki, nie parzyłam go, posiekałam na surowo
-
2013/04/06 02:54:16
Dzisiaj zrobiłem ta surowke do obiadu zonie - pochwalila mnie, a wiec przepis doskonaly ;)
-
2013/04/06 09:34:01
Józef -- bardzo mi miło :)
-
2013/04/06 16:31:53
W poprzednim komentarzu pytałam Cię, gdzie kupujesz jarmuż, a teraz przeczytałam, że też miałaś trudności z kupnem.
To ciekawe warzywo. Pamiętam, że kiedyś na wsi, gdzie było jarmużu dużo, jadłam go po usmażeniu. Taki smażony i dobrze przyprawiony bardzo mi smakował.
-
2013/04/06 20:35:05
Ewa77 tak miałam trudności z dostaniem go - pierwszy razmi sie to udało przypadkiem w dużym supermarkecie. Zastanawiam się czy w tym roku niekupic nasion i u mamy na działce nie wysiać- może bysię udał
-
2013/04/07 09:56:46
Doroto, to chyba dobry pomysł. Pamiętam, że jarmuż bardzo dobrze rośnie, to warzywo chyba nie ma żadnych wymagań, na wsi cała duża grządka była zarośnięta jego pięknymi liśćmi. Jeśli dobrze pamiętam, jarmuż chyba nie może rosnąć razem z kapustą, ale musisz poczytać o nim w internecie.
-
2013/04/07 11:04:23
Ewa77 - dziekuje za komentarz - jak tylko uda mi się kupic nasiona - spróbuję.
-
Gość: malaczarnak, *.mysafety.pl
2013/04/11 09:50:28
nigdy nie jadlam jarmuzu, ale ciekawe polaczenie skladnikow i na pewno smaczna byla :)
-
Gość: basia, 212.160.142.*
2015/04/22 09:44:05
W poprzednim roku udało mi się kupić nasiona jarmużu, zasiałam na działce-pięknie wyrósł i plony zbieram do dzisiaj:) Polecam.
-
2015/04/23 08:33:08
Jeśli chodzi o dostępność jarmużu, odnoszę wrażenie, że obecnie nie jest tak źle jak w ubiegłym sezonie, kiedy to musiałam sporo się najeździć, by go zakupić. Wczoraj spotkało mnie miłe zaskoczenie, był dostępny zarówno (nie wiem czy mogę napisać?) w sieci B - co mnie bardzo cieszy, bo sklep mam pod nosem, oraz w markecie K. Tak więc wydaje mi się, że jarmuż staje się co raz bardziej popularny (wiadomo!) i z dostępnością będzie co raz lepiej.
Jeśli chodzi o własną uprawę - próbowałam w ubiegłym roku. Jarmuż wyrósł bardzo dorodny, jednak miał ogrom mszyc na sobie - ale fakt - nie stosowałam oprysku. Próbę oceniam jako nieudaną, szkodników było tak dużo, że nie zjadłam ani kawałka liścia. pewnie z opryskiem byłoby ok. te sklepowe też pewnie chemicznie zadbane ;) chciałam tego uniknąć...










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...