Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

 

 

 Zapraszam na pierogi z farszem z kaszy gryczanej, białego sera i cebulki – naprawdę przepyszne połączenie smakowe, tanie i bardzo zdrowe. Wszyscy wiemy, że kasza gryczana to najzdrowsza z kasz i warto ją jeść.

 Jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa smakowego polecam wam zastąpić część twarogu kozim serem o specyficznym, pysznym smaku lub do farszu dodatkowo dodać listki świeżego tymianku.

Wszystkie trzy wersje wypróbowałam na sobie i rodzinie i polecam z pełną odpowiedzialnością :)

 Chciałam zaprosić was również na stronę kampanii społecznej promującej jedzenie kaszy w Polsce lubiekasze.pl gdzie przez najbliższe miesiące będziecie mogli znaleźć moje propozycje na dania z kaszy dla całej rodziny (oprócz prezentowanych pierogów, jest tam już również przepis na przepyszne Kaszotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem – spróbujcie koniecznie! ).

 

Składniki:

ciasto:

2 szkl mąki

szczypta soli

2 łyżki oleju

mocno ciepła woda – tyle ile zbierze ciasto

farsz:

pół szkl kaszy gryczanej

200g twarogu

2 cebule

sól

pieprz czarny świeżo mielony

olej

dobra rada: część twarogu możesz zastąpić serem kozim; dodatkowo do farszu możesz dodać łyżkę listków świeżego tymianku

 

Wykonanie:

Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 15 min aż kasza wchłonie płyn.

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.

Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i olej. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wodę.

Gotowe ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką kółeczka, nadziewaj farszem, składaj na pół i zlepiaj końce dokładnie.

Gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną.

 

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

piątek, 29 marca 2013, dorota20w

Komentarze
Gość: nikajaz, 88-199-252-163.tktelekom.pl
2013/03/29 11:49:24
U mojej Tesciowej jadamy takie pierogi tylko ze zamiast cebulki jest suszona mięta i wtedy ja jem np posypane cukrem a tescie ze skwarkami - to takie wschodnie pierogi (mama tesciowej z lubelskiego pochodzi)
-
2013/03/29 13:12:18
Pierogów z kaszą gryczana nie jedałam, musi być pyszne ! :)
-
2013/03/29 13:21:18
są pyszne - nam bardzo smakowały i polecamy !
-
Gość: monif, p4ff3ed6b.dip.t-dialin.net
2013/03/29 16:56:12
Takich pierogów jeszcze nie jadłam, przepis zapisuję do obowiązkowego wypróbowania.
Zdjęcia pobudzają apetyt :)
-
2013/03/30 21:55:35
Ja niestety z kaszą gryczaną się nie lubię, ale mojemu Połowkowi na pewno by zasmakowały:)
-
2013/04/04 18:41:34
MNIAM!Wypróbuję z pewnością i to juz pojutrze:)
-
Gość: xminutka, abgy66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/30 20:32:39
To wspaniały przepis. Pewna wiekowa już sąsiadka (88 lat) opowiadała mi niezwykłą historię o tym, jak dawno temu, będąc żoną leśniczego gościła "dewizowych " gości, o takie pierogi poprosił pewien Czech, ale wszyscy goście byli zachwyceni...
To zdrowe, tanie i smaczne danie. Ja też gorąco polecam ten specjał.
-
2013/07/30 20:50:50
xminutka - dziękuję za komentarz!
-
Gość: Mumbla, 123-3-107-85.static.dsl.dodo.com.au
2013/08/28 05:25:16
Koleżanki zamorskie zażyczyły sobie na weekendowy wypad "coś polskiego", więc będą pierogi. A ponieważ nie przepadam za ruskimi, a jedna z koleżanek jest uczulona na gluten, będą z kaszą gryczaną, właśnie według tego przepisu, z kozim serem. A ciasto z mąki gryczanej. Chyba nie może być już bardziej po polsku. Wystarczy przeczytać przepis, no i spojrzeć na niesamowite zdjęcie, żeby wiedzieć, że będą przepyszne.
-
2013/08/28 09:53:51
Mumbla - bardzo dziękuję Ci za komentarz i miłe słowa :) życze powodzenia! pozdrawiam serdecznie !
-
Gość: , dslb-178-006-237-039.pools.arcor-ip.net
2013/09/30 14:57:08
Bardzo dobre. Bardzo dlugo nie jadlam pierogow wlasnej roboty, poniewaz przygotowanie zajmuje duzo czasu. Zostala mi kasza z obiadku i nie wiedzialam co z nia zrobic. A wiec zobaczylam przepis na pierogi na tej stronie i nie zaluje spedzonej godziny i pietnastu minut przy przygotowaniu tej pysznosci. Bardzo latwe i polecam. Smak jak u mojego dziadka, ktory kochal gotowac. Teraz nabralam checi do gotowania i nastepne beda knedle ziemniaczane z miesem.
-
2013/09/30 14:58:31
dziękuję za ten miły komentarz! pozdrawiam serdecznie i powodzenia !
-
2013/11/08 14:09:34
Zrobiłem w wersji z mąką żytnią, a do farszu dodałem bazylię. Rewelacja!
-
2013/11/08 14:14:28
danielpaczkowski - super wersja - dziękuję za komentarz!
-
Gość: sabinaaa94, 89-73-202-226.dynamic.chello.pl
2013/11/19 21:22:14
Przepyszne pierogi, robiłam dokładnie tak jak w przepisie, polecam :)
-
2013/11/19 21:30:31
cieszę się :) pozdrawiam !
-
Gość: antia, public-gprs686019.centertel.pl
2013/12/15 14:13:30
Uwielbiam te pierogi.ja najbardziej
lubię je jeść podsmażone na złoto i polane homogenizowaną śmietaną.
-
Gość: szkatułka, 178-36-155-123.adsl.inetia.pl
2014/02/28 11:18:03
Czy 15 min to nie za mało dla kaszy dla pierożków ?

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...