Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona pierś indyka

 

 

Dzisiaj propozycja pieczonego mięsa na świąteczny stół, ale oczywiście nie tylko na tą okazję.

Pieczona pierś indyka to dobry wybór dla osób lubiących lekkie, mniej kaloryczne dania, a więc dla osób na dietach odchudzających, dbających o sylwetkę i na dietach lekkostrawnych.

To również dobry pomysł na domową wędlinę do kanapek, która bardzo lubią dzieci.

 

Zajrzyjcie tez do innych propozycji napieczone mięso:

Zbiór przepisów na domową wędlinę

Karkówka pieczona

Boczek pieczony w przyprawach korzennych z czosnkiem

Pieczony schab cynamonowy

Schab pieczony w ziołach po włosku

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Pasztet mięsny

Pasztet wieprzowy z morelami

Pasztet z dzika

Gęś pieczona

Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

 

 

 

 

Składniki:

ok 1kg pierś z indyka (najlepiej ze skórą - która dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysychaniem)

łyżeczka soli

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

pół łyżeczki pieprzu

łyżeczka musztardy

łyżka soku z cytryny

4 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.

Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.

Po tym czasie mięso w rękawie układamy w blaszce do pieczenia.

Pieczemy w 180st ok godzinę a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.

Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste (zbyt szybkie pokrojonie spowoduje, że z gorącego mięsa wypłyną soki zamiast w nim pozostać).

 

Pieczona pierś indyka

 

środa, 27 marca 2013, dorota20w

Komentarze
Gość: krzychu, 77.108.87.10*
2013/03/27 13:35:10
Jak zwykle smakowite zdjęcie :) a u mnie głód bo zapomniałem jedzenia do pracy...
-
2013/03/27 13:48:29
wygląda idealnie!
-
2013/03/27 13:56:16
Krzychu -proponuje upiec takiego indora na kanapki do pracy :)
Karmelitko dziekuję :)
-
2013/03/27 14:28:38
Wygląda na bardzo soczysty kawałek mięsa:) .... takie domowe wędliny są najlepsze:)
-
2013/03/27 14:29:25
JOla zgadzam się - my stawiamy na domowe wędliny !
-
Gość: Matylda, 195-239-251-94.net.stream.pl
2013/04/10 17:59:46
Pyszna ta pierś, piekłam na Święta wielkanocne. Tylko moja niestety wyszła bardzo niska.
-
2013/05/01 11:08:32
Właśnie się marynuje :)
-
2013/05/01 11:20:28
smacznego ! :)
-
Gość: marta, 91.240.101.13*
2013/10/26 08:54:32
Witam,
jestem zauroczona Pani blogiem, serdecznie gratuluję.
Mam pytanie odnośnie temperatury pieczenia 175 stopnia termoobieg będzie dobrze?
-
Gość: marta, 91.240.101.13*
2013/10/27 08:03:33
No właśnie tak zauroczona, że nie zauważyłam 180 stopni :) Mięsko od wczoraj zamarynowane za chwilę wstawiam do piekarnika. Pozdrawiam
-
2013/10/27 18:43:27
Cieszę się, że problem się rozwiązał, bo wczoraj nie dałam rady odpisac na pytanie.
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
-
Gość: mk, 89-70-245-148.dynamic.chello.pl
2014/06/21 17:07:58
Indyka piekę na wędlinę aby nie jeść czerwonego mięsa w dodatku traktowanego chemią. Marynuję od godziny do doby. Marynaty też różne, coś kwaśnego ocet winny lub sos sojowy, sól, przyprawy: pieprz lub i ostra papryka, czasem pieprz ziołowy, majeranek lub oregano lub bez, oliwa, musztarda opcjonalnie. Piekę na ruszcie, zaczynam od 220 C, po pół godz. odwracam i zmniejszam temp na 180-200. Pierwsze półgodziny z termoobiegiem. Zawsze piekę z termometrem i tu uwaga, jest różnica w czasie czy zaczynamy pieczenie od 8 C czy od 22C. Pieczenie z termometrem ma plus, jest upieczone a nie wysuszone. Pozdrawiam.















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...