Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka pieczona

 

 

Dzisiaj kolejna propozycja pieczonego mięsa na świąteczny stół.

Karkówka nadaje się świetnie na każdą okazję –  dzięki temu, że chude mięso przerośnięte jest tłuszczykiem, po upieczeniu jest wspaniale soczyste, miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach.

Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach.

 

Zajrzyjcie tez do innych propozycji napieczone mięso:

Pieczona pierś indyka

Boczek pieczony w przyprawach korzennych z czosnkiem

Pieczony schab cynamonowy

Schab pieczony w ziołach po włosku

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Pasztet mięsny

Pasztet wieprzowy z morelami

Pasztet z dzika

Gęś pieczona

Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

 

Składniki:

ok 1-1,5kg karkówka

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki majeranku

3 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Karkówkę nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.

Po tym czasie mięso w rękawie układamy w blaszce do pieczenia.

Pieczemy w 180st ok 1 godzinę 20 minut, a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.

Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste (zbyt szybkie pokrojenie spowoduje, że z gorącego mięsa wypłyną soki zamiast w nim pozostać).

 

 

 

Karkówka pieczona

czwartek, 28 marca 2013, dorota20w

Komentarze
Gość: http: pastawithapplepie.blogspot.com, 77-254-223-98.adsl.inetia.pl
2013/03/28 11:25:34
sto razy lepsze i smaczniejsze niz kupne wedliny !
-
2013/03/28 11:31:49
zgadzam się !
-
2013/03/28 11:42:40
dziekuję za miłe słowo :)
-
2013/03/28 11:43:56
robię bardzo podobnie, uwielbiam jeść z chrzanem
-
2013/03/28 12:02:57
Wspaniała alternatywa dla niezdrowych wędlin z supermarketu. Ile ja ludzi widziałam kupujących przed świętami różne świństwa, byle taniej.
-
2013/03/28 12:09:34
Bardzo apetycznie wygląda twoja karkóweczka, pięknie.
-
2013/03/28 12:18:04
zgadzam się - nie ma jak domowe wędliny i wcale nie sa trudne do przygotowania !
-
2013/03/28 12:21:02
Bez chemii, konserwantów, no i zapach przy pieczeniu - najlepszy:)
-
2013/03/28 12:32:14
Opalanka - zgadzam się !
-
2013/03/28 20:54:32
Proste przyprawy, prosty smak - najlepszy:)
-
2013/04/02 20:53:31
Dodaje do ulubionych:)
-
Gość: Agnieszka, user-31-174-233-70.play-internet.pl
2013/12/01 12:58:35
Przepis wypróbowany, zazwyczaj marynowałam mięso w oleju z ziołami, jednak ta wersja o wiele smaczniejsza ;-)
-
2013/12/02 11:35:13
bardzo się cieszę :) dziękuję za komentarz!
-
Gość: martajed, host-19-57.internetunion.pl
2013/12/23 21:49:03
Tegoroczne święta w moim domu z blogiem Dorota smakuje:) Karczek i szynka są przepyszne (pieklam pierwszy raz w życiu ale na pewno nie ostatni). Zachwyt męża bezcenny;) Wesołych Świąt!!!
-
2013/12/24 11:13:37
dziękuje i wzajemnie! :)















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...