Blog > Komentarze do wpisu

Biała kiełbasa pieczona w glazurze słodko – kwaśnej

 

 

Wielkanoc to koniecznie biała kiełbasa.

Najczęściej podawana oczywiście w żurku lub białym barszczu, ale możemy ją również upiec i podać jako drugie danie obok np. pieczonej karkówki czy pieczonego indyka.

Ta kiełbasa glazurowana jest niesamowicie prosta do przygotowania i pyszna.

 

Składniki:

5 białych kiełbasek (ok 600g)

5 łyżeczek dżemu nisko-słodzonego  np. z czarnej porzeczki albo morelowego

5 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy (jeśli użyjemy ostrzejszej musztardy np. sarepskiej zmniejszamy ilość do 3 łyżeczek)

3 łyżeczki oleju

 

Wykonanie:

Jeśli używamy kiełbasy białej surowej - parzymy ją 5 min, wkładając do garnka z wrzącą wodą i gotując na wolnym ogniu.

Sparzoną kiełbasę układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy olejem.

Pieczemy ok 15 min aż zacznie się rumienić.

Dżem mieszamy z musztardą – glazurą smarujemy obficie kiełbasy i zapiekamy jeszcze ok 15 min.

 

Biała kiełbasa pieczona w glazurze słodko – kwaśnej

czwartek, 28 marca 2013, dorota20w
Komentarze
Gość: , 178.218.226.*
2013/03/28 22:06:08
czy można użyć białej kiełbasy parzonej i czy trzeba ją parzyć we wrzątku?
-
2013/03/28 22:16:04
mozna użyć jak najbardziej parzonej, wtedy pomijamy ten krok. Ja uzywałam surowej więc sparzyłam.
-
2013/03/28 22:33:08
zjadłoby się :D
-
2013/03/28 23:02:29
do Wielkiego Piątku jeszcze godzina - da radę, do dzieła :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/06/24 10:50:50
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Biała kiełbasa pieczona w glazurze słodko kwaśnej został dodany do zeszytu:

obiady przez olinka80










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...