Blog > Komentarze do wpisu

Babka rumowa – przepis i film

 

 

Najłatwiejsza z najłatwiejszych chyba.

Mięciutka, puszysta, wilgotna i przyjemnie pachnąca.

Dodatkowo jako instruktaż załączam krótki filmik z gotowania z córeczką.

Teraz nie może się wam nie udać.

Na Wielkanoc wszyscy pieką babę rumową :)

Powodzenia !

 

 

 

Polecam wam tez przepisy:

Babka drożdżowa

Babka piaskowa bezglutenowa

Babka czekoladowa z musem truskawkowym

Babka cytrynowa

Babka pomarańczowa

 

 

 

babka rumowa

 

Składniki:

3 jaja

3/4 szkl cukru

2 szkl mąki

1 szkl oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

aromat rumowy

cukier puder

 

 

Wykonanie:

Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować.

Do puszystego kogla mogla dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, aromat rumowy.

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wlać do formy na babkę.

Piec ok 45 min w 180st (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

babka rumowa

niedziela, 24 marca 2013, dorota20w
Komentarze
2013/03/24 10:37:42
Piekłam już kilka ciast z dodatkiem rumu i za każdym razem były pyszne. Taka babka to na pewno doskonały pomysł na wielkanocny stół :)
-
2013/03/24 12:46:27
o jacie, ależ ona musi pięknie pachnieć :)
-
2013/03/26 14:08:24
dziekuję za miłe słowa :)
polecam wypróbować :)
-
2013/03/26 21:47:27
Jak widzę te małe łapeczki to od razu mam ochotę pobiec zsynkiem do kuchni ...ale teraz mu daruję, bo już pawie 22:)
-
2013/03/27 09:42:12
Jola u ciebie niedługo już dwoje pomocników będzie :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...