Blog > Komentarze do wpisu
Zupa krem z batatów
Jestem wielką fanką zup a teraz zimą szczególnie gęstych, kremowych i rozgrzewających. Chciałam wam zaproponować krem z batatów – słodkich ziemniaków o pomarańczowej barwie. Bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny.
Składniki: 1 kg batatów 1 cebula ząbek czosnku pietruszka marchewka 5 szt ziela angielskiego sól chili 2 łyżki oleju łyżka masła 150ml jogurtu naturalnego
Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy warzywa i przesmażamy chwilę (ok 5min). Zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła warzywa), dodajemy przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok 15-20 mion). Wyjmujemy ziele angielskie, dodajemy jogurt i miksuję zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą.
poniedziałek, 25 lutego 2013, dorota20w
Tagi:
dieta matek karmiących
dla dzieci
dieta w ciąży
dania dla zdrowia
dania na imprezy
danie wegetariańskie
|
|