Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z łososiem

 

 

Zapraszam na tartaletki z kruchego ciasta z farszem śmietanowym, doprawionym czosnkiem i tymiankiem oraz z wędzonym łososiem.

Niezwykle smaczne i proste do przygotowania.

Mała forma tart jest bardzo wdzięczna.

Można przygotować takie tarty na kolację we dwoje np. walentynkową, można je odgrzać sobie na śniadanie lub zabrać na lunch do pracy.

Jeśli nie macie specjalnych foremek do tartaletek, możecie posłużyć się blaszką na bułki lub muffiny (wyjdzie wtedy więcej mniejszych tart).

Po inne pomysły na dania dla dwojga zapraszam do działu Walentynki.

 

 

Składniki na ok 6 szt:

ciasto:

20 dag maki (można użyć pszennej jasnej lub pełnoziarnistej)

10 dag masła

2-3 łyżki wody

szczypta soli i chili

lub gotowe ciasto francuskie

 

farsz:

200 ml śmietany (lub jogurtu w wersji light)

1 jajko

1 ząbek czosnku (można dodać mniej np. pół lub zrezygnować z niego)

szczypta chili

szczypta soli

szczypta suszonego tymianku

100 wędzonego łososia

 

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, sól, wodę i zagniatamy ciasto.

Ciastem wykładamy posmarowane masłem formy tartaletek.

Śmietanę doprawiamy solą, chili, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem – roztrzepujemy z jajkiem. Masą wypełniamy tartaletki.

Na wierzchu układamy kawałki łososia i oprószamy odrobiną tymianku.

Pieczemy 30 min w 180st.

 

Tartaletki z łososiem

 

poniedziałek, 11 lutego 2013, dorota20w
Komentarze
2013/02/11 13:47:05
pychotka!!!
-
2013/02/11 14:26:47
zjadłabym... wyglądają przesmacznie! I jeszcze to kruche ciasto... Mniam!
-
2013/02/11 21:06:40
Apetycznie wyglądają;)
-
2013/02/11 22:03:51
Bardzo apetycznie wygląda!
-
2013/02/11 23:08:28
dziekuję za miłe słowa wszystkim :)
-
Gość: jolantaszyndlarewicz, *.adsl.inetia.pl
2013/02/12 16:11:22
muszę sobie w końcu sprawić takie naczynka do zapiekania:) bardzo "wdzięczne" te tartaletki:)
-
Gość: Muffinkowiec, *.dynamic.chello.pl
2013/11/25 22:25:21
Witam, planuję zrobić Twoje tartaletki jednakże mam parę pytań. Ilu procentowej użyć śmietany? Czy ciasto odkładamy na jakiś czas do lodówki czy od razu wkładamy do foremek? Jak je podawać na zimno czy na gorąco?
-
2013/11/26 12:44:01
Witam:)
śmietana jeśli nie liczysz kalorii to dla smaku 18 lub wyżej
ciastem od razu wykładamy foremki i można przed pieczeniem trzymać je pol h w lodówce, będzie bardziej kruche.
Podawac n ciepło (nie gorąco)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...