Blog > Komentarze do wpisu

Różowe kopytka z burakami

 

 

 

Kopytka, kluski, pyzy to bardzo pożądane dania w naszym domu, w którym przewagę stanowią kluskożercy :)

Dzisiaj różowa wersja, która powstaje poprzez dodanie puree z buraka do klasycznego ciasta kopytkowego.

Można je podać ze śmietaną, ze skwarkami lub gulaszem wieprzowym. Pysznie smakują też następnego dnia odsmażone na patelni i chrupiące.

 

Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

1 burak ugotowany lub upieczony (przepis tutaj)

1,5-2 szkl mąki

1 jajko

szczypta soli

 

Wykonanie:

Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę.

Buraka ścieramy na tarce jarzynowej o jak najdrobniejszych oczkach (na puree).

Do ziemniaków i buraka wbijamy jajko, dodajemy sól i mąkę i zagniatamy ciasto.

Podsypując mąką stolnicę turlamy wałeczki ciasta i kroimy ukośne kluski.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-4 minuty.

 

Różowe kopytka z burakami

sobota, 02 lutego 2013, dorota20w
Komentarze
2013/02/02 12:34:29
Wyglądają niesamowicie. Bardzo ciekawa innowacja ;)
-
2013/02/02 13:46:42
wyglądają ślicznie :) Fajne danie na walentynki !
-
2013/02/02 21:51:54
Różowych nie robiłam i nie jadłam, a są takie urocze!:)
-
2013/02/03 07:43:18
ależ mają cudowny kolor:) .... fantastyczne:) pozdrawiam
-
2013/02/05 22:03:36
A u mnie na zielono ;))) Ale buraczkowe chyba jeszcze fajniejsze! :))) Pozdrawiam!
-
2013/02/07 00:22:15
dziekuje wszystkim za miłe słowa :)
-
2013/03/05 19:58:29
Dziś zrobiłam na obiadek i wyszły pyszne! Dziękuję za pomysł:)
-
2013/03/05 21:38:21
Magda bardzo się cieszę :)
-
2018/05/17 14:48:51
Piękne kopytka, mam zamiar zrobić takie dzisiaj po pracy, tylko że będę robić po raz pierwszy więc mam nadzieję że mi wyjdą ;P
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...