Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z fasoli z pieczarkami

 

 

Dzisiaj zapraszam na trochę inny pasztet niż tradycyjny mięsny, mianowicie na wegetariański pasztet na bazie białej fasoli z dodatkiem pieczarek.

Jest bardzo prosty do przygotowania, szczególnie jeśli użyjemy gotowej fasoli z puszki (jeśli jednak poświęcimy mu trochę więcej czasu i użyjemy suchej fasoli - do czego namawiam - wyeliminujemy dodatkowy cukier i sól).

Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka teraz w karnawale a poza tym jest lekki i pożywny i mogą go jeść osoby na diecie odchudzającej.

Inne dania z fasola w roli głównej:

Włoska zupa fasolowa
Chili con carne
Pasta z czerwonej fasoli i serka topionego
Sałatka ze śledziem i fasolą

 

Składniki:

3/4 szkl suchej fasoli białej lub puszka ugotowanej

pół kg pieczarek

3 łyżki płatków owsianych

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 jajka

olej

sól

pieprz

szczypta chili

łyżeczka oregano

 

Wykonanie:

Jeśli używamy suchej fasoli, moczymy ją przez noc a potem gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę (również tą z puszki) odsączamy.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.

Pieczarki myjemy, kroimy w kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą. Odparowujemy sok, który puszczą.

Do misy blendera wrzucamy ugotowaną fasolę, zeszkloną cebulę, podsmażone i odparowane pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, jajka i przyprawy. Miksujemy (składniki mogą być rozdrobnione całkowicie lub częściowo w mniejsze kawałki).

Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub otrębami) blaszki keksówki.

Pieczemy 40 min w 180st.

 

Pasztet z fasoli z pieczarkami

 

 

 

 

Pasztet z fasoli z pieczarkami

czwartek, 10 stycznia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/01/10 12:12:27
Zapowiada się pysznie! :)
-
2013/01/10 13:23:34
Jej wygląda pysznie, apetycznie, pięknie:-)
-
2013/01/10 16:49:30
Prezentuje sie bardzo smakowicie:) pozdrawiam Dorotko
-
2013/01/10 16:55:33
o, cos niezwykłego. a jak wygląda!
-
2013/01/10 17:39:45
dziekuję wszystkim za miłe słowa :)
-
2013/01/10 23:29:25
Słyszałam o tym pasztecie wiele dobrego, więc musi smakować rewelacyjnie;)
-
2013/01/10 23:40:14
też całkiem niedawno robiłam, tylko bez pieczarek - jest super :)
-
Gość: Dot78, *.dyn.user.ono.com
2013/01/16 15:42:09
Pasztet wyszedl przepyszny,palce lizac.Tylko nie zwiazal mi sie tak jak tobie,wyszedl dosyc mokry,jaki moglam popelnic blad?
-
2013/01/16 15:54:17
Dot7 - może pieczarki zamało odparowa lub fasola mało obcieknięta?
-
Gość: Dot78, *.dyn.user.ono.com
2013/01/16 17:16:14
Mozliwe ze fasola byla za mokra,nastepnym razem postaram sie zeby byla bardziej sucha,bo napewno bedzie szybko powtorzony :) jest przepyszny,dzieki za odpowiedz
-
Gość: zielonooka, *.siec.alfa.pl
2013/10/26 18:45:32
pasztet brzmi smakowicie, chcialabym zrobic i podać do obiadu, jaki sos być tu poleciła? pozdrawiam
-
2013/10/27 19:11:06
poleciłabym do niego sos grzybowy (pieczarkowy)
-
Gość: Gonia, *.limes.com.pl
2014/02/19 19:32:15
Dzisiaj zrobiłam ,jest pyszny.nawet mój nastolatek ,który nie jada warzyw wcinał aż mu się uszy trzęsły.proszę o więcej warzywnych przepisów ,Pozdrawiam :)
-
2014/02/19 19:44:47
dziękuję za komentarz i miłe słowa - czuję się zmotywowana :)
-
Gość: , *.centertel.pl
2017/02/18 13:34:21
Czy w tym pasztecie czasem nie ma marchewki? Wydaje mi się, że na zdjęciu jest widoczna.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...