Blog > Komentarze do wpisu

Jabłka pieczone

 

 

To jeden z ulubionych smakołyków mojego dzieciństwa!

Bardzo prosty do przygotowania, zdrowy i lekki deser.

Smakuje dzieciakom i dorosłym.

Możecie od razu upiec więcej jabłek i wykorzystać je później do do ryżu na mlekutwarożku, albo owsianki.

Takie jabłka znakomicie smakują również jako dodatek do pieczonego kurczaka, kaczki, albo gęsi.

 

Składniki:

jabłka – wszystkie mniej więcej w jednej wielkości by równo się upiekły

 

Wykonanie:

Umytym jabłkom odcinamy czapeczki i wydrążamy ogryzki (np. za pomocą łyżeczki do robienia kulek z owoców), jednak tak by nie przebić jabłka na wylot.

Jeśli macie ochotę do środka można włożyć np. łyżkę domowego dżemu czy żurawiny albo rodzynki, można tez zostawić puste i dodatki włożyć już po upieczeniu.

Jabłka przykrywamy czapeczkami i ustawiamy w formie żaroodpornej lub w blaszce.

Pieczemy 20 min w 180st.

 

 

jabłka pieczone

 

 

 

pieczone jabłka

 

 

 

 

 

czwartek, 03 stycznia 2013, dorota20w
Komentarze
2013/01/03 17:48:40
Ja akurat jeśli o jabłka chodzi to najbardziej lubię surowe ...ale takim pieczonym od czasu do czasu nie pogardzę:) pozdrawiam
-
2013/01/03 20:37:49
mmm moje ulubione z dzieciństwa:)
-
2013/01/03 22:42:51
Świetne są! Ja lubię z cynamonem i rodzynkami. :)
-
2013/01/04 18:31:04
Ja zawsze piekę kwaskowe jabłka z miodem, przypomniałaś mi, że miałam wstawić na nie przepis na blogu ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...