Blog > Komentarze do wpisu

Wigilijna kapusta z grzybami (Bigos wigilijny)

 

 

U nas to jedna z obowiązkowych dwunastu potraw wigilijnych.

Bardzo lubię taką kapustę, ciemną od suszonych grzybów, aromatyczną.

Można ją również wykorzystać jako nadzienie do pierogów, krokietów, kulebiaków albo do łazanek z kapustą.

A jeśli po wigilii zostanie, można ją wymieszać z bigosem przygotowywanym na kolejne dni świąt.

 

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

5 dag suszonych grzybów

1 cebula

2 liście laurowe

8 szt ziela angielskiego

2 szt suszonych owoców jałowca

łyżka oleju

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin.

Cebulę obrać, zeszklić na oleju.

Do dużego garnka włożyć kapustę, dodać cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody gdyby za szybko wyparowała.

 

Wigilijna kapusta z grzybami

poniedziałek, 17 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/18 14:50:51
U nas akurat takiej kapusty z grzybami się nie robi, jedynie bogos postny ....ale wyglada naprawdę bardzo, bardzo smakowicie:)
-
2012/12/18 23:42:43
JOlantaszyndlarewicz - a jaki jest ten bigos postny?










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...