Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w śmietanie

 

 

Co roku na naszym wigilijnym stole pojawiają się jedne śledzie w nowej odsłonie: śledzie korzenne, śledzie z żurawiną, śledzie ze śliwką, śledzie salsa.

Zawsze natomiast znajduje się na nim przez wszystkich lubiana klasyka: śledzie z cebulą w oleju oraz właśnie śledzie w śmietanie.

Są bardzo smaczne i proste do przygotowania.

 

Składniki:

pół kg filetów śledziowych

2 cebule

1 jabłko

1 szkl śmietany

2 łyżki soku z cytryny

szczypta pierzu i cukru

 

Wykonanie:

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki.

Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić sokiem z cytryny.

Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w słupki.

Śmietanę doprawić do smaku pieprzem i cukrem, wymieszać razem ze śledziami, cebulą i jabłkiem.

Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

 

 

Śledzie w smietanie

 

 

środa, 12 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/12 16:54:37
Koocham śledzie w śmietanie! :) Pięknie je ułożyłaś, ale najlepiej smakują wymieszane :-))) Miam! :-)
-
2012/12/12 17:17:27
oczywiście, że najlepiej smakują wymieszane, tylko troszkę gorzej je sfotografowac wtedy :)
-
2012/12/13 07:13:31
ładnie przygotowane!
-
2012/12/13 16:30:24
Uwielbiam sledzie podane w ten sposób ...z tym, ze ja wolę je w wersji z filetów w occie:) pozdrawiam
-
Gość: Jan Sebastian, *.microchip.net.pl
2013/02/09 08:43:22
A ja mam zawsze problem ze śmietaną.
Jaką śmietanę zastosować do tych śledzi?
Słodka, kwaśna, gęsta, rzadka, ile %.

Proszę podpowiedzcie - może konkretny typ śmietany , nazwa, gdzie aktualnie taką sprzedają itp.

DZIĘKUJĘ
-
2013/02/09 12:12:28
Jan Sebastian - najlepsza będzie gęsta smietana więc od 18% w górę










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...