Blog > Komentarze do wpisu

Sernik wiedeński

 

 

Uwielbiam serniki, podobnie jak cała moja rodzina. U nas święta bez sernika to nie święta :)

Sernik wiedeński to klasyka gatunku – pyszne, wilgotne ciasto z samego sera, bez kruchych czy tez innych spodów, bez rodzynek, skórki i dodatków, które nie wszyscy lubią.

Jeśli jak my jesteście fanami tego rodzaju ciast zajrzyjcie też do podanych tu przepisów na Sernik teściowej, sernik marmurkowy czy Korzenno – limonkowy sernik z tofu.

 

sernik wiedeński

 

Składniki:

1 kg tłustego sera zmielonego dwukrotnie

pół kostki (125g) masła

1 szkl cukru

aromat waniliowy

8 jaj

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Ciągle mieszając stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, mąkę i aromat.

Białka jajek ubijamy na sztywna pianę, mieszamy z masą serową do momentu aż wszystkie składniki połączą się.

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę serową.

Pieczemy ok 50 min w 180st.

Studzimy przy uchylonym piekarniku.

 

Sernik wiedeński

 

piątek, 07 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/07 00:22:03
IDEAŁ!!! ja ostatnio miałam sernikową katastrofę! Twój zniewala!
-
2012/12/07 08:51:34
To był pierwszy sernik w jakim się zakochałam. W sumie robię go tak samo, ale na kilogram sera daję 12 jajek.
Pozdrawiam :)
-
2012/12/07 10:20:23
Ja też daję 12 jajek. :) Z jajkami najlepszy.
-
2012/12/07 10:21:59
alebabka - dziekuję :)
Kasiaaaa - spróbuję następnym razem z 12 jajami :)
-
2012/12/07 10:23:37
Ilka - to już teraz koniecznie spróbuję z 12 :)
-
2012/12/07 10:59:22
serniki lubię umiarkowanie poza jednym... wiedeńskim właśnie :) taki uwielbiam!!!
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/07 11:41:51
I dla mnie święta bez sernika to nie święta :-)
Twój wygląda cudnie, a zdjęcia wprost powalające!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/12/07 12:10:37
dziekuję dziewczyny :)
-
2012/12/07 12:23:29
Czuję, że to będzie pyszne:)
Zapraszam do mnie- dopiero zaczynam
U mnie śniadanie na ciepło:)

moojekoolry.blox.pl/2012/12/Cieple-sniadanie-do-lozka.html
-
2012/12/07 20:31:41
prezentuje się wybornie!
-
2012/12/07 21:41:04
dziekuję :))
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/08 20:59:14
Wygląda EKSTRA !!! :)
-
2012/12/08 21:07:58
dziekuję :)
-
2012/12/09 19:49:43
Przepiękny:). Ja takiego sernika bez spodu jeszcze nie piekłam, zawsze boję się, ze mi się nie uda:)
-
Gość: jotel, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 23:55:20
w przepisie dwukrotnie wymieniasz masło. w jakich proporcjach w którym momencie je dodajesz?:)
-
2012/12/23 11:56:27
JOtel - masło dodajemy do sera.
pozdrawiam :)
-
Gość: Ibeirs, *.dip.t-dialin.net
2013/01/09 15:31:33
Super przepis, przede wszystkim prosty, proporcje super. Ja tylko dodam, że do mojego zawsze dodaje startą skórkę z całej pomarańczy, oczywiście wcześniej dokładnie umytej sparzonej... nadaje super aromat...
Pozdrawiam
-
Gość: Patrycja, *.bransat.pl
2013/03/16 22:20:50
cześć jestem strasznym laikiem co do pieczenia ciast a Twoje wydaje się być proste tylko mam pytanie jak ustawić piekarnik tzn. opiekanie z góry czy z dołu a może termoobieg?
-
2013/03/17 08:57:04
Patrycja grzanie góra i dół bez termoobiegu - powodzenia !
-
Gość: Aga, *.ustka.vectranet.pl
2013/03/21 17:46:19
Serniczek ostatnio jak zrobiłam to poszedł w ciągu godziny dzisiaj robię go już drugi raz zobaczymy hehe jak teraz mi wyjdzie:) pozdrawiam autora :)
-
Gość: kubonita, *.play-internet.pl
2013/04/05 16:50:39
Wspaniały sernik! Udał się! Nawet moja mama, która nie jada słodyczy przepada za nim :-) dziękuję za ten przepis. Uwielbiam Pani bloga! :-)
-
2013/04/05 18:02:34
bardzo dziekuje za miłe słowa :)
-
Gość: Aneta, *.dynamic.chello.pl
2015/04/04 10:25:45
To najlepszy sernik jaki jadłam i jaki zrobiłam:) odkąd spróbowałam regularnie gości na rodzinnym stole. Jakość sera jest kluczowa, poza tym nie może się nie udać. POLECAM!
-
Gość: judi, *.systemia.pl
2015/12/08 19:26:48
a jaka wielkość formy? chciałam użyć prostokątnej o wymiarach 36x25 ale nie wiem czy nie będzie za duża..
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2017/10/19 18:12:27
Czemu opada?
-
2017/10/19 19:30:21
być może ciasto zostało ubite na zbyt wysokich obrotach a przez to nadto napowietrzone - wtedy po upieczeniu opadnie
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/15 13:38:43
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Sernik wiedeński został dodany do zeszytu:

ciasta przez angelika.zugaj
-
Gość: WiktorNorek, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/12/24 04:03:05
Chciałbym obalić mit opadającego sernika. Jego objętość po upieczeniu jest minimalnie większa od wlanej masy, zatem tzw klapnięcie po upieczeniu jest całkiem naturalne! Sztuka polega na tym, aby opadł równo... Zatem pod koniec pieczenia, kiedy już się zazłoci, a nawet gdzieniegdzie pęknie, należy otworzyć piekarnik i wyciągnąć blachę na drzwiczki (albo i na stół, bez różnicy) i ostrym nożem odkrawamy go od formy, po czym wsadzamy z powrotem i dopiekamy. Będzie równy jak stół!








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...