Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

 

Moja kolejna propozycja na świąteczne danie obiadowe.

Drobiowe roladki – lekkie, aromatyczne, kolorowe i smacznie.

Bardzo ładnie się prezentują i są proste do przygotowania.

Ja swoje roladki przygotowałam z piersi indyka, ale możecie je zrobić również z kurczaka.

By były jeszcze mniej kaloryczne i lekkostrawne można ugotować je na parze.

 

Składniki na 10szt:

10 sznycli z piersi indyka ( ok 1 kg)

10 suszonych pomidorów w oliwie

250g mrożonego szpinaku

1 łyżka kremowego serka śmietankowego

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

oliwa

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić na gęstym sicie – najlepiej pozostawiając na noc – ten sposób pozwoli zachować warzywu piękny zielony kolor i potrzebną nam gęstą konsystencję.

Odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serkiem i startymi ząbkami czosnku.

Mięso umyć i osuszyć.

Każdy plaster mięsa rozbić młotkiem przez folię spożywczą uważając by nie przeciąć włókien mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Rozbite sznycle smarować na całej długości szpinakiem, w jednym brzegu ułożyć suszonego pomidora i od tego miejsca zwijać roladkę, zabezpieczyć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć roladki, przesmażyć je szybko ze wszystkich stron by ścięło się białko a następnie smażyć 8-10 min pod przykryciem przekręcając roladki.

Roladki można również ugotować na parze – gotowe, surowe roladki zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w parowarze. Gotować 15 min.

Przed podaniem roladki pozbawić wykałaczek.

 

roladki drobiowe ze szpinakiem isuszonymi pomidorami

poniedziałek, 03 grudnia 2012, dorota20w

Komentarze
2012/12/03 11:31:57
Kiedys robilam podobne danie, pyszne, ale cala kuchnia byla w tluszczu, bo roladki niesamowicie pryskaly:)
W sobote robilam muffiny pajaki, z wnukami, niesamowita zabawa. wyslalam Ci zdjecie, podobaly sie?:):)
-
2012/12/03 11:41:37
Kaatje nie dostałam zdjęcia :( może wstaw jeproszę na stronę na FB
-
2012/12/03 13:30:11
ale fajne! kolorowe i smakowite :)
-
2012/12/03 13:39:53
dziekuję Wiewiórko :)
-
2012/12/03 14:27:29
Wstawilam:)
Ja cichutko czekam na propozycje swiatecznych przystawek:) Mam w drugi dzien swiat przygotowac dla przyjaciol cztery pyszne przystaweczki i gdziezbym indziej szukala inspiracji jak nie u Ciebie:)
-
2012/12/03 15:08:30
Kaatje32 - coś mi FB szwankuje :( - jak nie urok to ...
a co do przystawek - w jakim rodzju ich poszukujesz?
czekają gotowe w kolejce do opublikowania przed świętami
klopsiki rybne w galarecie jabłkowej
surówka z cykorii i pomarańczy
sałatka gruzińska
rilettes z łosoia
pasta z awokado z łososiem na cykorii
śledzie 3 rodzaje
pasta serowo - łososiowa idealna na mini kanapeczki na przystawkę
-
2012/12/03 15:14:13
Dziekuje Ci!! Mam przygotowac typowo polskie przystawki, bo towarzystwo miedzynarodowe i kazdy reprezentuje swoj kraj:)
A foto moje juz jest u Ciebie na fejsie, wlasnie sprawdzilam:)
-
2012/12/03 15:18:34
Kaatje32 - zajrzyj jeszcze do świątecznego spisu
smakuje.blox.pl/strony/bozenarodzenie.html
a ja pomyślę jeszcze nad czymś
wolisz sałatki,ryby, mięsa, warzywa? I czy tradycyjne czy bardziej nowoczesne wydania?
-
Gość: kaatje32, mail.techvisie.nl
2012/12/03 15:24:18
Moze byc wszystko, oprocz owocow morza, bo ja nie jadam to nie moge gosciom serowac czegos, czego sama nie sprobowalam:)
-
2012/12/03 15:25:09
U mnie w domu też dziś mięsno - szpinakowo, ale nie aż tak pięknie i kolorowo:) ....fantastyczne roladki:)
-
2012/12/03 15:49:01
JOla - dziękuję :)
-
2012/12/03 18:43:23
Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam...czas nadrobić zaległości;) Kolory rewelacyjne;)
-
2012/12/03 18:46:39
Nemisek dziekuje i polecam !
-
2012/12/03 23:23:53
Cudownie wygląda takie połączenie :)
-
2012/12/04 00:13:28
dziękuję :)
-
Gość: czesiag, 224prov3.gorzow.insant.pl
2013/08/02 19:37:14
czy te roladki też można w piekarniku piec.ile około pól godz starczy?pozdrawiam
-
2013/08/02 19:39:04
tak. MOżna i wystarczy
-
Gość: czesiag, 224prov3.gorzow.insant.pl
2013/08/02 20:00:08
i chyba każdą zawinąć w folię prawda? a jeśli z indyka to Twoim zdaniem dłużej piec?
-
2013/08/02 20:57:50
tak, zawinąć kazda w folię. Indyka nie trzeba piec dłużej, dluzej pieczemy jeśli roladki wyjdą duże lub grube, ale to dosłownie 5-10 min
-
Gość: Michasia, 91-215-0-132.aerostrada.com.pl
2014/05/31 16:29:46
Mama kupiła sznycle z indyka na dzisiaj i za bardzo nie miała pomysłu z nich co przygotować. Zaproponowałam poszukania jakiegoś przepisy u Pani Dorotki i tak właśnie zrobiłyśmy.
Roladki wyszły pyszne! Soczyste, delikatne, z wspaniałym farszem szpinakowym! Dodatkowo, dzięki temu daniu przekonałam się do suszonych pomidorów.
Dziękujemy za wspaniałe przepisy i moc inspiracji!
Pozdrowienia :)
-
2014/05/31 17:06:34
Michasia - bardzo mi miło :)
dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...