Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze ciasto na pierogi

 

 

Najlepsze ciasto na pierogi to oczywiście wg przepisu mojej mamy.

Jej sekret tkwi w odrobinie oleju dodanym do ciasta, dzięki temu jest wspaniale elastyczne i przyjemnie lepi się z niego pierożki czy uszka.

To baza dzięki której w zależności od farszu przygotujecie wigilijne uszka, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, pierogi z mięsem czy pierogi z serem.

 

Składniki:

pół kg mąki

szczypta soli

1 łyżka oleju

ciepła woda

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sporą szczyptę soli, olej i niewielką ilość wody.

Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dolewając wody.

Ciasto musi być dość gęste, zwarte i elastyczne i nie lepić się za bardzo.

Gotowe ciasto wałkujemy cienko i szklanką wycinamy kółeczka, które nadziewamy i zawijamy.

 

 

ciasto na pierogi

poniedziałek, 10 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/10 20:54:55
Ja ciasto robię tylko z maki, wody i soli .... ale woda musi być jak najgorętsza... jaką tylko da się znieść:)
-
2012/12/10 21:59:49
Ja swoje robię podobnie, wychodzą bardzo elastyczne i fajnie się kleją
-
2012/12/11 17:28:29
Dorotka, a ile to jest niewielka ilosc wody dokladnie?
-
2012/12/11 19:12:16
Kaatje nie da sie określić (zalezy od wilgotności maki), tyle ile woda zbieże by ciasto było gęste - trzeba wody dodawac po troszeczku w trakcie gniecenia.
-
Gość: Madzia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/09 13:11:42
Ja ciasto robię z masłem ( roztopionym)oczywiście . Wychodzi super , dokładnie tak jak mojej mamy :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...