Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec japoński (makowiec bez ciasta)

 

 

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową.

Moim zdaniem to również jeden z najsmaczniejszych, bo któż nie lubi kiedy w makowcu jest mnóstwo nadzienia (a tu jest samo :)

Ciekawostką jest chyba to, że spotkałam się wśród moich znajomych z inną nazwą tego ciasta, mianowicie "Szarlotka japońska" ;)

 

Składniki:

60 dag masy makowej – jak ją przygotować podawałam tutaj

3-4 jabłka

5 jaj

łyżeczka proszku do pieczenia

8 łyżek kaszy manny

bakalie

polewa czekoladowa – przepis tutaj

 

Wykonanie:

Sprawdzam czy odpowiada mi smak masy makowej – można ją dosłodzić cukrem, lub dodać więcej olejku migdałowego dla mocniejszego aromatu.

Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej i dodaję do masy makowej. Dodaję również posiekane bakalie, proszek do pieczenia i kaszę manną oraz żółtka jaj, mieszam.

Białka jaj ubijam na sztywną pianę i teraz mieszam bardzo delikatnie z masą makową.

Gotowe ciasto wylewam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki 25x30cm.

Piekę ok 60 min w 180st – do suche patyczka.

Ciasto studzę i dekoruję polewą czekoladową.

Makowiec japoński

 

 

 

Szarlotka japońska

 

piątek, 28 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/28 00:23:10
Robiłam w tamtym roku - rzeczywiście jest świetny, zwłaszcza, że szybki i nie trzeba cudować.
-
Gość: Kinia, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/28 00:34:39
Chyba "makowiec bez mąki" a nie bez ciasta, bo to przecież jest ciasto :) ciasto bez ciasta brzmi trochę bez... sensu :) a makowiec bardzo popularny i pyszny, smakuje chyba prawie każdemu :)
-
2012/12/28 00:37:59
Usagi - zgadzam się !
Kinia - zgadzam się, nie mniej jednak taką nazwę nosi u nas w domu bo to sama masa makowa a ciasta w pojęciu spodu i wierzchu brak :)
-
2012/12/28 01:30:03
a kusi mnie on od dawna.
i chyba będę musiała w końcu się zebrać i go zrobić.
-
2012/12/28 06:06:50
a ja znam to ciasto pod nazwa Shogun :) i bardzo lubię :)
i jest bez ciasta więc słów bym się raczej nie czepiała :)
pozdrawiam cieplutko.
-
2012/12/28 06:30:17
Ciasto (bez ciasta ;) ) dla mnie! Uwieiblam mase makową:)
-
2012/12/28 09:26:44
Moja mama robiła go bardzo często ale ja nigdy.:)
-
2012/12/28 11:00:48
znowu zrobilas ciasto dla mnie:)
Juz mowilam, ze na swieta mialam na stole Twoje pierogi z kapusta i grzybami, salatke jarzynowa, barszcz czerwony z uszkami, sledzie pod pierzynka, rillettes z lososia:) rodzina nie wierzyla, ze wszystko sama zrobilam:)
-
2012/12/28 11:14:37
Znam to ciasto i bardzo,a le to bardzo je lubię:) pozdrawiam ciepło
-
2012/12/28 12:45:55
U nas to po prostu makowiec z jabłkami.
Pycha!
-
2012/12/28 13:36:37
Robię podobny, tylko bez jabłek- muszę spróbować :)
-
2012/12/28 13:49:40
z jabłkami jest pysznie wilgotny :)
-
2012/12/28 22:01:42
O kurczę, z takim się jeszcze nie spotkałam, wygląda cudownie, ale ja wolę te tradycyjne :)
-
2012/12/29 16:43:39
fenomenalny makowiec, ja uwielbiam masę makową, szczególnie własnej roboty
-
Gość: lena, *.infanet.pl
2013/03/30 15:27:49
Zastanawiam się czym zastąpić kasze mannę :) bo ciasto znam i uwielbiam, ale niestety kaszy dzisiaj u mnie brak :)
-
2013/03/30 15:41:08
Lena moga byc np płatki owsiane błyskawiczne
-
Gość: muffinka, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/12/21 23:36:40
Pani Doroto makowiec mi się spodobał :D Chciałabym taki upiec :) Ale mam puchę 900 g masy makowej...ten przepis jest na 600 g, więc po prostu dodać więcej jaj, kaszy itd? Ile? Mogłabym prosić o pomoc ?:)
-
2013/12/22 00:10:09
proszę zrobić z 1,5 porcji - składniki w przepisie plus jeszcze połowę tego co w przepisie
-
Gość: muffinka, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/12/22 00:33:15
Dziękuję ślicznie:) Napiszę jak wyszedł :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/12/05 09:24:30
Czy mozna dodać gotowa mase z puszki?
-
2014/12/05 11:02:15
pewnie, że można :)
-
Gość: sotri@wp.pl, *.toya.net.pl
2014/12/21 20:16:09
Wyglada przesmacznie :) A czy do 1,5 porcji potrzebuje wieksza blache? Czy po prostu ciasto bedzie wyzsze?
-
Gość: Ewcia, 32.216.190.*
2014/12/24 17:38:47
Czy ten przepis nie zawiera zadnego masla/margaryny? Nigdy nie pieklam bez zadnego tluszczu.
-
Gość: Marcin, *.eastcork.net
2014/12/26 13:47:53
Nie należę do specjalistów ale ten makowiec jest przepyszny i bardzo latwy nawet dla takiego laika jak ja. polecam .
-
Gość: , *.capgemini.net.pl
2015/12/23 11:05:06
bez masla jest ten przepis?
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/15 13:39:52
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) został dodany do zeszytu:

Ciasta i desery przez sylvia_via


-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/12/11 20:55:59
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) został dodany do zeszytu:

Ciasta przez dorotaja
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/02/06 08:25:30
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) został dodany do zeszytu:

kruche przez alemod
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/12/12 13:44:37
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) został dodany do zeszytu:

ciasta przez karolina.chmielinska
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/01/14 13:46:46
Witaj Dorota Smakuje!



Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) został dodany do zeszytu:

Kinia przez grzesiu15734










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...