Blog > Komentarze do wpisu

Jak zaplanować święta czyli kalendarz co i kiedy przygotować

 

 

Jestem osobą, która bardzo lubi być zorganizowana, dlatego przed różnego typu imprezami tworzę sobie listy spraw do załatwienia i rzeczy do zrobienia by ze wszystkim zdążyć na czas. Wiadomo, nerwy zawsze są, ale przynajmniej nie biegam na ostatnią chwilę i nie narzekam pod nosem, że i tak nie zdążę.

Takie listy mają też inne plusy,  mamy jasno sprecyzowane czynności do wykonania i rodzina też chętnie włącza się, pomaga a potem wykreśla co już zrobione.

Pamiętajmy też by wziąć na luz i przymknąć na niektóre rzeczy oko, naprawdę świat się nie zawali z powodu kilku rzeczy przygotowanych bez perfekcyjności a pozwoli by atmosfera była naprawdę przyjemna i świąteczna a nie napięta.

Poniższy wpis starałam się zrobić dla bardzo różnych świątecznych dań, nie jest to więc lista z której trzeba wykonać wszystkie punkty, tylko wybrać wg dań które będziemy przygotowywać w danym roku.

Chętnie poznam też wasze zdanie. Co dopisać jeszcze do listy? Co uważacie że można zrobić jeszcze fajniej by w ostatniej chwili nie mieć urwania głowy?

 

Co i kiedy ugotować:

 

2 tygodnie przed świętami:

 

 

 

4 dni przed Wigilią – 20 grudnia:

 

3 dni przed Wigilią – 21 grudnia:

  • Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej gotujemy i mielimy mięsa na pasztety (tutaj przepis).

  • Marynujemy łososia gravlax.

  • Możemy dekorować lukrem pierniczki i ciasteczka (tutaj przepis na lukier).

 

2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

 

 

1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia:

  • Pieczemy chleb (przepisy tutaj).

  • Robimy galarety np. wieprzowe nóżki czy rybę w galarecie.

  • Robimy kutię (tutaj przepis) i makiełki.

  • Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej gotujemy kompot z suszu (przepis tutaj).

  • Gotujemy wigilijną kapustę.

  • Gotujemy barszcz na zakwasie.

  • Przygotowujemy Rybę po grecku.

  • Gotujemy warzywa na sałatkę jarzynową i kroimy je (tutaj przepis).

  • Rozmrażamy zamrożone dania zostawiając na noc w lodówce: pierogi, uszka, kompot (pierogi i uszka możemy też zamrożone wrzucać od razu na wrzątek w którym będą się gotowały).

  • Oczyszczamy karpia, kroimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem i zostawiamy w lodówce.

 

Wigilia – 24 grudnia:

  • Gotujemy wigilijną zupę: barszcz, zupę borowikową, zupę rybną (przepisy tutaj).

  • Smażymy ryby: karpia, domowe paluszki rybne dla dzieci (przepis tutaj) itd.

  • Gotujemy pulpety rybne (przepis tutaj).

  • Obieramy ziemniaki.

  • Pieczemy kurczaki, kaczki na świąteczny obiad.

  • Robimy sałatki (przepisy tutaj).

  • Gotujemy zupy np. rosół na świąteczny obiad.

  • Przygotowujemy, nakrywamy wigilijny stół (tutaj znajdziecie pomysły na dekoracje).

  • ubieramy choinkę - kiedyś tradycyjnie robiło się to w dzień Wigilii - obecnie warto zrobić to wcześniej i mieć czas nacieszyć się tym rytuałem bo 24 grudnia to już wszystko szybko ;)

 

 

co kiedy na świeta

sobota, 08 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/08 13:40:43
Wow... dużo tego:)
-
2012/12/08 13:41:23
Bardzo przydatne! :)
-
2012/12/08 13:50:23
Kamienna5 - dużo bo starałm się bardzo szczegółowo by każdy coś mógł wybrać - oczywiście nie jest to lista z której trzeba zrobić wszystko tylko wybrać swoje dania
Nieśka - dziękuję :)
-
2012/12/08 15:09:26
Rzeczywiście napracowałaś się porządnie. Az odetchnęłam, że ja w tym roku skromnie i nie muszę ego wszystkiego robić :D Imponujący kalendarz, bardzo przydatny przy ambitnych projektach wigilijnych, albo jak ktoś ma mało czasu.
Pozdrawiam!
-
2012/12/08 15:17:20
Jestem zwolennikiem list. Przed świętami, imprezami zawsze mam kilka (prace domowe, zakupy, kuchnia, inne). Pozdrawiam.
-
2012/12/08 15:18:08
dobrze, ze nie tylko ja planuje ten czas dokładnie ;)
-
2012/12/08 16:19:12
Świetny pomysł :) Bardzo pomocny!
-
2012/12/08 18:03:02
No to mam ściągę :)
-
2012/12/08 21:08:19
cieszę się, że się przyda moja praca :)
-
2012/12/09 19:56:58
Kochana widzę, zę lubisz planować tak jak ja ...ja teżlubię sobie wszystko zapisać na kartce,a później z wielką atysfakcją skreślac kolejne pozycje:) .... ja w tym roku za bardzo sie nie napracuję ...wiec i karteczki cienko zapisane będą, ale już pierniki i pierniczki piekę i kwas z buraków nastawiam:) pozdrawiam
-
2013/12/09 13:07:52
Dorotko podziwiam za taką organizację ... u mnie zawsze na planach się kończy a po drodze... różnie to już bywa ;) a wracając do listy.... kurcze sporą by trzeba było mieć zamrażarkę żeby pomieścić te potrawy ;)
-
Gość: aleLARMO, *.e-wro.net.pl
2013/12/09 14:23:50
czuję się zainspirowana i zmobilizowana do przemyślenia i zaplanowania menu świątecznego. Dziękuję:):)
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2013/12/09 22:40:44
Suuuuuuuuuuuuuper poradnik :)
-
Gość: , 185.18.135.*
2014/12/04 20:42:20
Zamrożone surowe uszka i pierogi wyciągam z zamrażalnika prosto do garnka z wrzącą wodą w wigilię. Smakują dzięki temu jak świeże.
-
2014/12/05 17:38:07
świetna porada - dziękuję !
-
Gość: , *.netcomjawor.pl
2014/12/19 22:39:18
A gdzie lepienie pierogów smażenie karpia etc...
-
Gość: Friggia, *.bielskpodlaski.mm.pl
2015/12/08 13:51:20
Baaardzo dziękuję :) Bardzo mi się przyda, bo w tym roku po raz pierwszy robię Wigilię u siebie :)
-
Gość: marusia, *.play-internet.pl
2015/12/21 13:14:42
Ciekawy harmonogram. Zawsze można coś z niego wybrać. Mnie zainteresował bigos, niestety w miejscu linkudo bigosu jest pieczeń. Mogłabym prosić o właściwy link? Pozdrawiam










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...