Blog > Komentarze do wpisu

Hummus z dyni

 

 

Hummus z dyni to niesamowity wynalazek – absolutnie się w nim zakochałam i mogę go jeść kilogramami.
Przygotowuje się go jak tradycyjny hummus tylko cieciorkę zastępuje puree z dyni.

Super prosty jeśli macie już zawekowane lub zamrożone gotowe puree.

Wspaniale smakuje z warzywami pokrojonymi w kawałki, pieczywem, krakersami czy innymi drobnymi przekąskami.

Fajne danie imprezowe, sprawdzi się też jako pyszna pasta do pieczywa.

 

Składniki:

1 szkl puree z dyni – jak je zrobić pisałam tutaj

2 łyżki pasty tahini (lub 3 łyżki ziaren sezamu i łyżka oliwy)

2 łyżki soku z cytryny

1/4 – 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżka oliwy

pół ząbka czosnku

sól

pieprz

do dekoracji łyżka oleju z pestek dyni lub pestki dyni

 

Wykonanie:

Jeśli nie mamy gotowej pasty tahini prażymy sezam na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i ucieramy go w moździerzu (lub miksujemy) wraz z oliwą na pastę.

Do miski przekładamy puree z dyni, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, kumin, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy na gładką masę.

Gotowy humus przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem z pestek dyni.

 

Hummus z dyni

 

 

 

 

hummus z dyni

 

 

niedziela, 30 grudnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/12/30 22:52:47
mmmm musi być świetny!
-
2015/09/08 13:48:02
Zrobiłam - jest przepyszny :D










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...