Blog > Komentarze do wpisu

Gęś pieczona

 

 

Tym razem propozycja na mięsny obiad, szczególnie ten świąteczny.

Świąteczna gęś pieczona.

Będzie pysznie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi surówkami np. coleslawem z żurawiną lub buraczkową.

 

 

Składniki:

1 gęś (ok 3 kg)

sól

pieprz

majeranek

400 ml soku jabłkowego

 

Wykonanie:

Gęś umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania na 24 godziny.

Po tym czasie gęś przełóż do brytfanny, połóż grzbietem do dołu, polej sokiem jabłkowym.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220st i piecz 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180st a po godzinie do 140st (w sumie pieczenia będzie ok 3 godzin – ok godziny na każdy kg gęsi)

W trakcie pieczenia gęś często polewaj płynem z dna brytfanny.

Gęś wyjmij z piekarnika na półmisek i pokrój w następujący sposób:

Odetnij nogi i skrzydła z kawałkami piersi. Piersi odetnij od mostka i pokrój w plastry. Nożycami do drobiu oddziel część piersiową od grzbietu a grzbiet pokrój na cztery kawałki.

 

gęś pieczona

sobota, 15 grudnia 2012, dorota20w

Komentarze
2012/12/15 01:21:56
Abstrahując od samego pysznie wyglądającego mięcha, to strasznie fajne zdjęcie- szalenie podoba mi się tło i kolorystyka:).
-
2012/12/15 09:50:03
Jeszcze nigdy nie jadłam gęsi. Ależ jestem jej ciekawa.
Piękne, apetyczne zdjecie. Pozdrawiam.
-
2012/12/15 10:03:05
dzieki dziewczyny :) u mnie w rodzinie znawcą tematu jest teść :)
-
2012/12/15 14:48:37
Pięknie przyrumieniona skórka ... w dzieciństwie nie lubiłam gesi ...ciekawe czy mi się odmieniło od tego czasu:) pozdrawiam
-
2012/12/15 19:53:54
ale rumiana! Gęś chyba miałam okazję jeść tylko kilka razy w życiu :)
-
2012/12/16 01:08:56
dziekuje za miłe słowa :)
-
2012/12/17 12:13:22
jeszcze nie miałam okazji jeść gęsi , a wygląda tak smakowicie :)))
-
2012/12/17 12:41:02
dziękuję :)
-
Gość: anna, clif140198.ostnet.pl
2013/12/04 19:41:53
bardzo proszę o informację jak duża gęś powinna być na np 10 osób. Czy osoby najedzą się piersią i udkami czy jedna gęś to za mało... nie mam pojęcia. Dodam jeszcze że w biedronce są np 5kg gęsi. Czy taka wystarczy? I czy jeśli pokroję ją na mniejsze porcje to szybciej się upiecze?
-
Gość: , d131-84.icpnet.pl
2013/12/25 10:40:32
Oczywiście, że 5 kg gęś wystarczy na 10 osób!
Właśnie się u mnie piecze gąska 5,5 kg kupiona w Biedronce.
Nasmarowałem majerankiem, solą, pieprzem dwa dni wcześniej, zamarynowała się przez te dwa dni leżąc sobie na balkonie (na szczęście nikt jej nie ukradł jak zająca 20 lat temu moim rodzicom).
Gęś się piecze od 10 rano na obiad na 15. Na obiad świąteczny zaproszona jest moja cała rodzina, będzie nas 11 osób plus pies :)
Wesołych Świąt!















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...