Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z cebulą w oleju

 

 

To klasyczne śledzie, które przygotowuje się zawsze podczas świąt w mojej rodzinie.

Bardzo je lubię, są proste do przygotowania i smaczne.

Ja mam zwyczaj parzenia cebuli do tego dania – jest ono później bardziej lekkostrawne.

A jakie u was będą śledzie w święta?

 

Składniki:

pół kg filetów śledziowych

4 cebule

2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

dobrej jakości olej roślinny

 

Wykonanie:

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki.

Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem.

W naczyniu np. słoiku układać na przemian cebulę i śledzie.

Zalać olejem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 24-48 godzin.

 

 

śledzie z cebula w oleju

wtorek, 27 listopada 2012, dorota20w

Komentarze
2012/11/27 17:15:53
To takie śledzie, a`la wiejskie:) .... pysznie wyglaają:)
-
2012/11/27 17:42:49
Robię dokładnie tak samo:) Moja rodzinka je uwielbia:)!
-
2012/11/27 18:22:08
Uwielbiam śledzie, na pewno skorzystam z twojego przepisu pozdrawiam.
-
2012/11/27 18:37:07
Mariola1903 - bardzo mi miło, to sprawdzony, rodzinny przepis:)
-
2012/11/27 18:51:05
Moja rodzina będziesz szczęśliwa, jak im takie śledzie zaserwuję;)
-
2012/11/27 19:33:57
Klasyczne i smaczne śledziki:)
-
2012/11/29 00:13:09
klasyczny śledzik - zawsze serwowany na święta :)
-
Gość: Laura, afcu165.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/22 18:12:59
Moja mama dawała jeszcze listek laurowy...
-
Gość: Aga, 109.207.102.12*
2013/09/27 17:34:16
Właśnie zabieram się do robienia śledzików...już nie mogę się doczekać efektu..
-
2013/09/27 18:13:59
smacznego :)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...