Blog > Komentarze do wpisu

Puree z dyni




dynia

 

 

 

 

 

Wzięłam w obroty ostatnią dynię hokkaido leżącą w mojej spiżarni. Miałam ochotę na pastę dyniową do chleba.

Ponieważ do pasty potrzebowałam puree, postanowiłam przerobić tak całą dynię, niewykorzystaną resztę pasteryzując na później.

Chciałam zamieścić tu przepis na podstawowe purre, które jest bazą wielu przepisów dyniowych i które zapasteryzowane może spokojnie stać w słoikach do wiosny.

 

 

 

 

Składniki:

dynia – moja miała ok 1,5kg i wyszło z niej 3 słoiki puree

 

Wykonanie:

Sposób 1 – mój ulubiony – puree ma najbardziej wyrazisty, skoncentrowany smak.

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.

Tak przygotowaną dynię układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową do pieczenia i pieczemy w 180st aż dynia będzie miękka. W zależności od gatunku dyni zajmie to od 25 do 40min.

Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem lub blenderem na puree i przekładamy do słoików.

Sposób 2

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.

Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy/dusimy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać.

Gotowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.

Sposób 3

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.

Tak przygotowaną dynię układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy w ten sposób aż dynia będzie miękka.

Uparowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.

Pasteryzowanie

W dużym garnku na dnie kładziemy ściereczkę.

Na ściereczce układamy dobrze zakręcone słoiki z puree, tak by nie dotykały do siebie.

Do garnka wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików.

Garnek przykrywamy przykrywką i zaczynamy podgrzewać.

Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak by stale utrzymywać minimalne wrzenie i od tego momentu liczymy czas pasteryzacji 90min. Następnego dnia pasteryzujemy 30 min, a trzeciego dnia 15 min.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy przez ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.

 

puree z dyni

 

 

 

 

puree z dyni

 

 

 

 

dynia

 

 

 

 

 

Może zainteresować Cię też:

 

 

Dynia pieczona  Co zrobić z dyni - 10 pomyslow

 

jak myc warzywa i owoce  Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów – poradnik

 

surówki jesienne   Surówki jesienne - 55 przepisów

 

sałatka  Przepisy na SAŁATKI na Boże Narodzenie i sylwestra

 

 

 

piątek, 30 listopada 2012, dorota20w
Komentarze
2012/11/30 18:52:02
tak!!! puree z dyni jest świetne i jakie przydatne :)
-
2012/11/30 18:53:14
Uwielbiam dynię, wg mnie najlepsze puree również wychodzi z upieczonej dyńki:) pozdrawiam
-
2012/11/30 19:26:35
witajcie dziewczyny w klubie fanek puree dyniowego :)
-
2013/09/06 22:16:06
Robiłam już takie puree parokrotnie. Niestety czasem się zdarzało że zawartość niektórych słoików sfermentowaną. Dlaczego tak się może zdarzać?
-
2013/09/07 11:54:26
Agatka.75 - znaczy, że słoiki nie zapasteryzowały się. Po pasteryzacji sprawdzaj czy każda przykrywka jest wklęsła i nie chodzi pod palcem - jeśli przykrywka ugina się, trzeba ją wymiec i zapasteryzować jeszcze raz.
-
Gość: bleki, *.ksiaznica.torun.pl
2013/10/04 11:49:30
Teściowie mają w ogródku dynie, ale nie wiem jakie to, nie znam się;) może być inna niż hokkaido? Pozdrawiam
-
2013/10/04 12:14:09
tak, moze
-
Gość: Smarinka, *.maine.res.rr.com
2014/10/24 01:03:02
Po zakonczeniu kazdej pasteryzacji sloiki wyjmujesz I ukladasz dnem do gory, czy zostawiasz na te 3 dni w garnku z woda?
Puree jest przepyszne - robilam ze zwyklej dyni sposobem pierwszym I przeciskalam przez praske do ziemniakow. Sprobowalam tez dodac ciut majonezu I musztardy, zeby sprawdzic smak przyszlej pasty - rewelacja :)
-
2014/10/24 08:36:54
Smarinka z reguły w domowym pospiechu i czasami lenistwie jest tak, ze wyłączam garnek ze słoikami po prostu i one sobie tam spokojnie stygną i czekaja na następny dzień, kiedy odpalam grzanie :)
-
Gość: Smarinka, *.maine.res.rr.com
2014/10/24 18:40:09
Tak wlasnie zrobilam :) Dzisiaj 30 min I nastepna porcja dyni na puree jest w piekarniku :))))
-
Gość: magola, 31.179.209.*
2014/10/25 15:50:30
Ja pasteryzuję w szybkowarze tylko raz godzinę i nic mi nie fermentuje.
-
Gość: Smarinka, *.maine.res.rr.com
2014/10/26 16:42:55
Co zrobilam nie tak??? Z wczorajszej partii wszystkie sloiki do wyrzucenia - sfermentowaly :( Dzisiejsza partie jeden sloik otworzylam, zeby zrobic paste I jest OK, nie wiem jak reszta :( Gotowalam 3 dni, uzywam sloikow, ktore trzymaja bardzo dobrze - wszystko w nie pakuje I cos takiego zdarzylo mi sie pierwszy raz... Ja wiem, ze tutaj nie ma zadnego konserwanta (soli, cukru czy octu) I przez to ta dluga pasteryzacja, ale szkoda mi mojej pracy no I dynki... Dajcie mi jakas rade na przyszlosc...
-
2014/10/27 19:57:00
Smarinka - dynia nie ukrywam jest trudnym surowcem do konserwacji, dlatego aż trzykrotna pasteryzacja. Mnie samej czasem też fermentują słoiki choć staram się wszystko robić przepisowo.
Wazne by kupować warzywo dojrzałe, bez uszkodzeń a już na pewno bez plamek gnicia czy pleśni.
Ważne by starannie je umyć. Również słoiki ważne by były dobrze wyparzone przed zapełnieniem ich puree (starajmy się przy tym nie brudzic brzegów słoika).
Ważne sa też nakrętki słoików - teraz z reguły są jednorazowe a więc te z zeszłego roku niestety nie zawsze dobrze trzymają - by mieć pewność lepiej kupić nowe.
I pasteryzacja.
-
Gość: Ania, 95.155.76.*
2017/11/24 21:00:59
Po pewnym czasie puree przy zakrętce zmieniło kolor na białawy. Co może być przyczyną? Czy oznacza, że jest zepsute?
-
2017/11/24 21:59:15
Jeśli nie ma plesni, można spróbować, jeśli dobrze smakuje i pachnie jest dobre. Mi się wydaje, że po prostu kolor się utlenil - czasem przy niektórych przetworach np. sałatkach tak się dzieje.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...