Blog > Komentarze do wpisu

Polewa czekoladowa do ciast




polewa czekoladowa do ciast

 

 

 

 

Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao.

Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast – idą święta z pewnością się przyda.

Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi.

Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się prezentuje na wypiekach.

By mieć pewność, że polewa nam wyjdzie, musimy postępować zawsze zgodnie z instrukcją przygotowania – ważne jest by składniki dodawać w odpowiedniej kolejności i nie przegrzać polewy, wtedy nam się nie rozwarstwi i wyjdzie na sto procent.

 

 

 

Składniki:

100g masła

3 łyżki gorącej wody

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Do rondelka wlewam gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilkę aż składniki połączą się. Dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważneby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia masła.

Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.

 

polewa czekoladowa do ciast

 

 

 

 

 

Może zainteresować Cię też:

 

polewa czekoladowa do ciast  Jak zrobić polewę czekoladową do ciast – 5 sposobów

 

syrop imbirowy  Syrop imbirowy – przepis

 

Domowy ekstrakt waniliowy – przepis   Domowy ekstrakt waniliowy – przepis

 

przyprawa do piernika  Przyprawa do pierników

 

Jak suszyć owoce i warzywa bez wysiłku  Suszone owoce / warzywa

 

biały lukier  Biały lukier

niedziela, 18 listopada 2012, dorota20w
Komentarze
2012/11/18 17:08:35
na dobrą polewę nigdy dość przepisów :) Twój pomysł jest prosty i na pewno go wykorzystam. Dziękuję :)
-
2012/11/18 17:48:16
js28 cieszę się :)
-
Gość: Anna, *.adsl.inetia.pl
2012/11/18 19:39:12
Mam prstszy, niezawodny i najszybszy sposób na polewę... W dodatku najsmaczniejszy...
Czekoladę (ja preferuję gorzką) rozpuszczam na parze, dodaję masło (około 2-3 łyżek na 100g czekolady) Mieszam do gładkości, polewam ciasto, dekoruję ciastka... Masło jest konieczne, żeby polewa była elastyczna.
-
2012/11/18 20:28:40
Anna - też dokładnie tak robię, to kolejny sposób na polewę, tylko jak się ma w domu łasuchów to nie zawsze uchowa się czekolada a składniki dzisiaj podanej przeze mnie polewy zawsze mam :)
-
2012/11/18 21:29:23
dokładnie - ten przepis jest idealny gdy się nie ma w domu czekolady :) A ja staram się nie kupować na zapas, bo to by sie skończyło ... hmmm... konsumpcją :) Za to kakao mam zawsze :)
-
Gość: Małgosia, *.goleniow.vectranet.pl
2012/11/18 21:53:25
A ja mogę podzielić się sprawdzonym przepisem na idealną polewę, którego "tajną bronią" jest żelatyna. Potrzeba: 4 łyżki cukru, 2-3 pełne łyżki śmietany (zwykłej), 2- 3 płaskie łyżki kakao, 6 dag masła, 1 łyżeczka żelatyny ( rozpuścić ją w odrobinie gorącej wody). Wszystkie składniki (poza żelatyną) włożyć do garnuszka i zagotować, chwilę mieszając, odstawić z ognia i wlać rozpuszczoną, gorącą żelatynę - zamieszać i zostawić do przestygnięcia, polać ciasto. Moc "czekoladowości" polewy reguluje się ilością śmietany i kakao, jak da się mniej śmietany a więcej kakao to będzie ciemniejsza, bardziej gorzkawa. Polewa pięknie lśni i co najważniejsze - jest elastyczna i nie brudzi ani noża, ani palców. Jest pyszna!!! Nie jest to bynajmniej wynalazek mojego autorstwa - znalazłam ten przepis dawno temu na jakimś blogu, ale teraz nie pamiętam niestety już jakiego. Mam nadzieję, że jego potencjalny autor/autorka głowy mi nie urwie! :-)
-
2012/11/18 22:00:48
Małgosiu dziękuję Ci za podzielenie się przepisem - z pewnością wypróbuję :)
-
2012/11/18 22:42:03
U mnie w domu zawsze właśnie taką polewę się robiło do ciast. Tzn robi ją moja babcia, mama i ja też przejęłam ten przepis. Prosta, czekoladowa, idealnie się komponuje z ciastami:)
-
2012/11/18 23:16:08
Elexis - dokładnie, przepis stary ale jary :)
-
2012/11/19 09:55:35
Dokładnie - ważne jest to, zeby nie przegrzać:) .... fajna i gęsta ta polewa - tak jak lubię:)
-
Gość: Aśka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/29 09:35:22
Polewa jest idealna pod względem smaku,konsystencji i łatwości wykonania, nie chcę innej.
-
2013/12/03 20:35:27
:D mnie mama nauczyła wg tego samego przepisu :) ...tylko miarą są łyżki stołowe - po 3 wszystkiego. Zawsże wychodzi!!!
-
Gość: agnieszka, *.cdma.centertel.pl
2014/02/23 21:01:25
przepis idealny ale ja dodaję jeszcze trochę mleka i jogurtu, w proporcjach różnych (zależy od tego czy chcę mieć polewę bardziej gęstą czy rzadszą). Ogólnie proporcje stosuję "na oko" i zawsze wychodzi
-
2017/05/27 09:52:36
Na kakao najlepsza polewa! Uwielbiam i zawsze taką robię :)
-
2017/06/25 09:47:33
Świetne proporcje i przepis. Dzieciaki były zachwycone! :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/10/17 10:21:57
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Polewa czekoladowa do ciast został dodany do zeszytu:

Bogdan przez wolinskibogdan53


-
Gość: LadyM., 188.191.200.*
2018/10/14 07:33:39
Ten stary przepis znam i stosuje często. Ostatnio zastępuję go polewą z czekolady i śmietanki, jest smaczniejsza.
A z podgrzewaniem w tym przepisie nie tyle chodzi o przegrzanie tłuszczu, co o zagotowanie cukru. Polewa z zagotowanym cukrem bardzo czybko tężeje, a na cieście się kruszy.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...