Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami




Fale Dunaju

 

 

Jaki¶ czas temu piekłam Fale Dunaju z dyni± i to ciasto z kremem budyniowym tak bardzo smakowało domownikom, że prosili o niedzieln± powtórkę.

Tym razem zrobiłam bardziej klasyczn± wersję z jabłkami.

A co u was dzi¶ słodkiego?

 

 

Składniki:

ciasto:

3 jaja

1 szkl cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl m±ki

pół szkl mleka

150g masła

3 łyżki kakao plus 3 łyżki mleka

2 jabłka

 

krem:

500ml mleka

pół szkl cukru

cukier waniliowy

5 łyżek m±ki pszennej i 5 łyżek m±ki ziemniaczanej (lub 2 budynie ¶mietankowe)

pół kostki masła

 

polewa:

100g masła

3 łyżki gor±cej wody

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki kakao

 

 

Wykonanie:

Masło rozpuszczam i przestudzam.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczypta soli na sztywn± pianę.

Pianę z białek ubijam z cukrem a następnie z żółtkami.

Do powstałego kogla-mogla dodaję przesian± m±kę, proszek dopieczenia, mleko i roztopione masło. Mieszam wszystko.

Połowę ciasta wylewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mleko, mieszam i wykładam na ciasto białe.

Jabłka obieram, kroję w kawałki, układam na cie¶cie.

Piekę ok 45 min w 180st – do suchego patyczka.

Krem:

Z pół litra mleka odlewam szklankę.

Mleko zagotowuję z cukrem.

Do odlanego mleka dodaję m±kę i dobrze wszystko mieszam.

Kiedy mleko się zagotuje, wlewam mleko z m±k± i dynamicznie mieszam aż krem zgęstnieje jak budyń.

Zostawiam do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieram w mikserze, dodaję po łyżce budyniu i ucieram do czasu aż składniki poł±cz± się w jednolity krem (ale nie dłużej :)

Krem wykładam na wierzch zimnego ciasta.

Polewa:

Do rondelka wlewam gor±c± wodę i cukier, podgrzewam chwilkę aż składniki poł±cz± się. Zestawiam z ognia, dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam aż masło rozpu¶ci się. Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczk± aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Dekoruję ni± ciasto.

 

Fale Dunaju

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju

niedziela, 18 listopada 2012, dorota20w
Komentarze
2012/11/18 12:14:42
wow piekne zdjecie.:)
-
2012/11/18 12:24:08
bardzo lubię fale dunaju - te klasyczne z wi¶niami :) Ale my¶lę, że z jabłkiem to też pyszna wersja :)
-
2012/11/18 13:23:57
Bernadeta75 - dziekuje :)
Js28 - ja tez lubię z wi¶niami a nawet z dyni± :)
-
2012/11/18 14:46:22
Wygl±da apetycznie, a ja tak chce schudn±ć...:)Pzdr
-
2012/11/18 16:28:41
Fale Dunaju z jablkami to ciasto z mojego dziecinstwa, jest naprawdę bardzo smaczne:)
-
2012/11/18 16:37:15
Manthi - dziękuję, ł±czę się w bólu bo sama chciałabym co¶ zgubić a rodzinka domaga się słodyczy ;)
Kulinarnespotkania - moim ciastem dzieciństwa była zebra :) równiez pozdrawiam :)
-
2012/11/19 09:54:38
Kolejna piękna wersja fal Dunaju:) ... a u mnie dz¶ wafel z mas± z mleka skondensowanego:)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...