Blog > Komentarze do wpisu

Bulion rybny - rosół z ryby




bulion rybny

 

 

 

 

 

Jeśli lubicie ryby i rybne dania z pewnością bulion rybny gości w waszej kuchni.

Ja akurat lubię go i wykorzystuję jako bazę do zup rybnych (lub po prostu jako zupę), do paelli, risotto, do galaret rybnych, do rybnego curry.

Można go ugotować wtedy gdy mamy składniki (np. po filetowaniu ryb) a potem zamrozić lub zawekować w porcjach by mieć zawsze pod ręką.

Taki bulion jest również moją propozycją na zupę wigilijną podaną z rybnymi pulpecikami.

 

Zajrzyjcie do Kalendarza Co i kiedy zaplanować na święta.

 

 

 

 

Składniki:

1 kg ryby morskiej lub pozostałych nam resztek ryby – głów bez skrzeli, kręgosłupów, skór, okrawków mięsa

1 cebula

3 marchewki

1 pietruszka

1 por

kawałek selera korzeniowego lub pół selera naciowego

1/2 pęczka natki pietruszki

2 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy razem z rybą do garnka.
Dodajemy przyprawy i zalewamy 2,5l wody.

Gotujemy na dużym ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę.

Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy.

 

 

bulion rybny

 

 

 

 

Może Cię zainteresować:

 

Jak wekować zupy w słoiku  Jak wekować zupy w słoiku

 

Barszcz biały  Zupy na Wielkanoc - przepisy

 

Barszcz czerwony z uszkami  Zupy na święta - przepisy

 

Zimowe zupy  - Zbiór 55 przepisów na zimowe zupy

 

Zupa jesienna  35 przepisów na jesienne zupy

 

sledzie po kaszubku   Zbiór przepisów na ŚLEDZIE

 

czwartek, 29 listopada 2012, dorota20w

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/30 18:51:34
Przyznam szczerze, że w życiu nie jadłam rybnego bulionu ....ma naprawdę głęboki kolor:)
-
2012/12/20 14:15:41
Jola -polecam spróbować, jest bardzo smaczny :)
-
2013/04/24 23:41:59
Pyszny! Bardzo dziękuję za przepis :)

redandpale.blox.pl/2013/04/Bulion-rybny-z-pulpecikami.html
-
Gość: Też Dorota, *.dynamic.chello.pl
2013/10/31 14:18:31
Mam wątpliwości co do mrożenia bulionu rybnego bo właśnie dziś, mama moja poinformowała mnie że tego się nie robi. A i na którejś z stron www także była taka wskazówka , Pani natomiast pisze o mrożeniu. To jak można mrozić czy nie, i czy już to Pani robiła? Pytanie może dziwne ale nie chcę potruć rodziny.
-
2013/10/31 14:34:53
Pierwze słysze i bardzo jestem zdziwiona, czemu nie można by było? proszę przytoczyć argumenty mamy bo bardzo jestem ich ciekawa. ja mroziłam i mam się dobrze.
-
Gość: Też Dorota, *.dynamic.chello.pl
2013/10/31 16:41:16
Jak to mamuśki często coś mówią i nie argumentują. Ale rozmroziłam zamrożony bulion i zrobiłam zupkę według proponowanego przepisu "adrijah" i smakuje wyśmienicie. Jeszcze żyję, mam nadzieję, że to będzie stan trwały:)
-
2013/10/31 17:32:59
:)









































































Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...