Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować brukselkę




jak ugotowac brukselkę

 

 

 

 

 

 

 

 

Brukselka jest chyba w dalszym ciągu niedocenianym warzywem, być może tak jak przy szpinaku pozostaje nam uraz dzieciństwa.

A szkoda, bo warto ją jeść ze względu na wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych.

Poniżej chciałam przekazać wam kilka prostych sposobów ugotowania brukselki by była smaczna i ładnie zielona.

Czekam również w komentarzach na wasze porady, sposoby i wskazówki :)

 

 

 

Składniki:

świeża, jędrna brukselka

 

 

 

Wykonanie: 

1. Obróbkę brukselki zaczynamy od obrania jej z zewnętrznych liści, odkrojenia końcowego kawałka głąba i nakrojeniu na krzyż końca kapustki, co pozwoli na szybsze ugotowanie całego warzywa.

2. Oczyszczoną brukselkę warto namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, dzięki czemu dodatkowo zyska na jędrności.

3. Tak przygotowaną brukselkę możemy ugotować np.:

  • wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru i gotując 5min (czas liczony od ponownego zagotowania się wody z brukselką)
  • wrzucając na wrzący bulion warzywny lub mięsny i gotując 5 minut
  • gotując brukselkę w mleku z wodą w proporcji 2:1
  • gotując brukselkę na parze ok 10 min

4. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na durszlaku.

5. Możemy polać ją roztopionym masłem z bułką tartą, masłem ziołowym lub skwarkami mięsa i zjadać.

6. Jeśli nie zjadamy jej na ciepło, tylko przeznaczamy np. do sałatek, można ją teraz wrzucić na minutę do lodowatej wody w celu zahartowania, by zakończyc proces gotowania i by kapustka nie straciła koloru.

 

 

A co można przygotować z brukselki?

Zupa krem z brukselki

Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką

Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem

Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej w sosie czosnkowym

Zapiekanka z makaronem, brukselką i tuńczykiem

Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i kiełbasą

Brukselka z boczkiem i orzechami

Brukselka pieczona

Gracie w zielone?

 

 

 

 

 

 

jak ugotowac brukselkę

 

 

brukselka

 

 

brukselka gotowana

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

Może Cię też zainteresować:

 

Jak ugotować brokuły?  Jak ugotować brokuły?

 

jak myc warzywa i owoce  Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów – poradnik

 

kasza rodzaje  Kasza – jej rodzaje i zastosowanie

 

Jak wyczyścić przypalony garnek?  Jak wyczyścić przypalony garnek? - 5 sposobów

 

Jak oszczędzać w kuchni #1 – punkt wyjścia i kilka ciekawostek co zamrażać   Jak oszczędzać w kuchni #1 – punkt wyjścia i kilka ciekawostek co zamrażać

 

 

 

 

poniedziałek, 15 października 2012, dorota20w

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ola, *.dynamic.chello.pl
2012/10/15 06:38:18
brukselkę gotujemy bez przykrycia, żeby 'uszła z niej gorycz':)
-
nobleva
2012/10/15 08:26:33
Zawsze uwielbiałam brukselkę i dziwiłam się tym, którzy jej nie lubią, jednak po zjedzeniu raz rozgotowanej (w szkole) stwierdziłam, że nie lubienie jej w takiej postaci jest w pełni uzasadnione. Taka zieloniutka jak Twoja jest przepyszna. Uwielbiam właśnie z bułką tartą, ale kiedyś przesmażyłam poszatkowaną jako dodatek do makaronu (wg przepisu Denisa Cottera) i była fantastyczna, może nawet fantastyczniejsza niż z bułką.
Pozdrowienia,
Ewa (Nobleva)
-
dorota20w
2012/10/15 09:47:42
dziewczyny bardzo dziekujęza te komentarze i rady !
pozdrawiam serdecznie
-
2012/10/15 12:13:33
Jakkolwiek by jej nie gotować ja ją lubię od zawsze:)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/15 12:53:54
niedawno, pierwszy raz kupiłam sobie pół kilo tych zielonych słodziaków i po ugotowaniu podpiekłam w piecu pod warstwą masła, parmezanu, bułki tartej i niewielkiej ilości prażonej cebulki :D pycha
-
Gość: Ania, *.173.33.132.tesatnet.pl
2012/10/15 14:02:37
Ja ugotowaną brukselkę podaję z podsmażonymi na maśle orzechami - laskowymi, albo włoskimi - nabiera wtedy wyjątkowego smaku. Polecam!
-
Gość: soulstorm-everywhere.blogspot.com, *.gigainternet.pl
2012/10/15 22:05:45
uwielbiam ugotowaną brukselkę, mogę jeść tonami!
-
Gość: Ala, *.dynamic.chello.pl
2013/02/11 22:28:35
ja gotuję brukselkę w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła, bez pokrywki. Po odcedzeniu można jeść jako dodatek do obiadu, bez dodatków typu bułka tarta, bo jest lekko natłuszczona masłem i nie jest gorzka.
-
Gość: Barman, *.ds2.agh.edu.pl
2013/10/08 16:01:57
Wpadłem na pomysł, żeby na kolację dla dziewczyny ugotować coś z brukselką:)
Dzięki, za ten artykuł, bo mi osobiście jako facetowi bardzo mi pomógł, bo gotowałem ją pierwszy raz i wyszła bardzo dobra:)
-
2013/10/08 16:06:11
Barman a ja dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Dora, *.ssp.dialog.net.pl
2013/11/04 12:53:37
brukselka - mniam, mniam!
Właśnie zastanawiałam się, co też można z nią smacznego zrobić i pomysły tu zamieszczone bardzo mi się podobają! Brukselkę ubóstwiam, a zwłaszcza teraz, kiedy jestem w ciąży bardzo często ją jem, bo zawiera dużo kwasu foliowego :)
pozdrawiam imienniczkę! :)
-
2013/11/04 13:21:30
Dora - życzę smacznego i gratuluję pięknego stanu, który sama jeszcze półtora mca temu przezywałam :)
-
Gość: eliza, *.static.ip.netia.com.pl
2015/12/08 15:13:51
Każdą kapustę należy odgotować, czyli pierwszą wodę po zagotowaniu wylać.Wówczas ni będzie szkodzić chorym na jelita. Co do brukselki, to należy odlać wodę po zagotowaniu dwa razy, wówczas nie będzie gorzka.











































































Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...