Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować brukselkę

 

 

Brukselka jest chyba w dalszym ciągu niedocenianym warzywem, być może tak jak przy szpinaku pozostaje nam uraz dzieciństwa. A szkoda, bo warto ją jeść ze względu na wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych.

Poniżej chciałam przekazać wam kilka prostych sposobów ugotowania brukselki by była smaczna i ładnie zielona.

Czekam również w komentarzach na wasze porady, sposoby i wskazówki :)

 

 

Obróbkę brukselki zaczynamy od obrania jej z zewnętrznych liści, odkrojenia końcowego kawałka głąba i nakrojeniu na krzyż końca kapustki, co pozwoli na szybsze ugotowanie całego warzywa.

Oczyszczoną brukselkę warto namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, dzięki czemu dodatkowo zyska na jędrności.

 

Tak przygotowaną brukselkę możemy ugotować np.:

1 wrzucając na wrzątek z odrobiną soli i cukru i gotując 5min (czas liczony od ponownego zagotowania się wody z brukselką).

2 wrzucając na wrzący bulion warzywny lub mięsny i gotując 5 minut.

3 gotując brukselkę w mleku z wodą w proporcji 2:1

4 gotując brukselkę na parze ok 10 min

 

Ugotowaną brukselkę odcedzamy na durszlaku.

Możemy polać ją roztopionym masłem z bułką tartą, masłem ziołowym lub skwarkami mięsa i zjadać.

Jeśli nie zjadamy jej na ciepło, tylko przeznaczamy np. do sałatek, można ją teraz wrzucić na minutę do lodowatej wody w celu zahartowania, by zakończyc proces gotowania i by kapustka nie straciła koloru.

 

jak ugotowac brukselkę

 

 

brukselka

 

 

brukselka gotowana

 

poniedziałek, 15 października 2012, dorota20w

Komentarze
Gość: ola, 89-69-151-241.dynamic.chello.pl
2012/10/15 06:38:18
brukselkę gotujemy bez przykrycia, żeby 'uszła z niej gorycz':)
-
2012/10/15 08:26:33
Zawsze uwielbiałam brukselkę i dziwiłam się tym, którzy jej nie lubią, jednak po zjedzeniu raz rozgotowanej (w szkole) stwierdziłam, że nie lubienie jej w takiej postaci jest w pełni uzasadnione. Taka zieloniutka jak Twoja jest przepyszna. Uwielbiam właśnie z bułką tartą, ale kiedyś przesmażyłam poszatkowaną jako dodatek do makaronu (wg przepisu Denisa Cottera) i była fantastyczna, może nawet fantastyczniejsza niż z bułką.
Pozdrowienia,
Ewa (Nobleva)
-
2012/10/15 09:47:42
dziewczyny bardzo dziekujęza te komentarze i rady !
pozdrawiam serdecznie
-
2012/10/15 12:13:33
Jakkolwiek by jej nie gotować ja ją lubię od zawsze:)
-
2012/10/15 12:53:54
niedawno, pierwszy raz kupiłam sobie pół kilo tych zielonych słodziaków i po ugotowaniu podpiekłam w piecu pod warstwą masła, parmezanu, bułki tartej i niewielkiej ilości prażonej cebulki :D pycha
-
Gość: Ania, host-79.173.33.132.tesatnet.pl
2012/10/15 14:02:37
Ja ugotowaną brukselkę podaję z podsmażonymi na maśle orzechami - laskowymi, albo włoskimi - nabiera wtedy wyjątkowego smaku. Polecam!
-
Gość: soulstorm-everywhere.blogspot.com, 91-123-178-203.gigainternet.pl
2012/10/15 22:05:45
uwielbiam ugotowaną brukselkę, mogę jeść tonami!
-
Gość: Ala, 89-71-46-251.dynamic.chello.pl
2013/02/11 22:28:35
ja gotuję brukselkę w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła, bez pokrywki. Po odcedzeniu można jeść jako dodatek do obiadu, bez dodatków typu bułka tarta, bo jest lekko natłuszczona masłem i nie jest gorzka.
-
2013/10/08 16:01:57
Wpadłem na pomysł, żeby na kolację dla dziewczyny ugotować coś z brukselką:)
Dzięki, za ten artykuł, bo mi osobiście jako facetowi bardzo mi pomógł, bo gotowałem ją pierwszy raz i wyszła bardzo dobra:)
-
2013/10/08 16:06:11
Barman a ja dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Dora, dynamic-78-8-155-215.ssp.dialog.net.pl
2013/11/04 12:53:37
brukselka - mniam, mniam!
Właśnie zastanawiałam się, co też można z nią smacznego zrobić i pomysły tu zamieszczone bardzo mi się podobają! Brukselkę ubóstwiam, a zwłaszcza teraz, kiedy jestem w ciąży bardzo często ją jem, bo zawiera dużo kwasu foliowego :)
pozdrawiam imienniczkę! :)
-
2013/11/04 13:21:30
Dora - życzę smacznego i gratuluję pięknego stanu, który sama jeszcze półtora mca temu przezywałam :)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...